HABER

"Beklediğimiz yasa Meclis'e gitmedi"

ŞANLIURFA (İHA) - Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayp Özcan, YÖK Yasası'nın ihtiyaca cevap verecek düzeyde olmadığını ifade ederek, YÖK ve üniversitelerin kendilerini gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Türk-Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube binasında bir basın toplantısı düzenleyen Türk Şuayp Özcan, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan YÖK Yasası'yla ilgili değerlendirmelerde bulundu. TBMM'de kabul edilen tasarının bekledikleri gibi olmadığını ifade eden Özcan, "Biz sivil toplum örgütü olarak, beklediğimiz yasanın meclise gitmediğini düşünüyoruz. Biz de YÖK Kanunu'nda çok geniş çaplı reformun yapılmasından yanayız. Ancak 11 maddelik bir yasanın yüksek öğrenimimizi 21. yüzyıla taşımayacağını düşünüyoruz" dedi.

Konuşmasında YÖK'ü de eleştiren Özcan, "YÖK'ü sevk ve idare edenler bugüne kadar yaptıklarının yanına kar kalmasını istiyorlar. Üniversitelerimiz birer eğitim yuvasıdır. Öncelikle üniversitelerimiz kendini gözden geçirmek zorundadır" diye konuştu. İmam Hatiplerle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Özcan konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Bu okulların bizzat Atatürk tarafından açıldığını herkesin bilmesi gerekmektedir. Kişilerin, çıkarları doğrultusunda belli yerlere saklanarak ve propaganda yaparak kamuoyunu meşgul etmeye hakları yoktur. Yapılan yürüyüşlerin Türkiye adına ve Türkiye üniversitelerinin dünya üniversiteleriyle yarışı için yapılmasını beklerdik. Sadece bir noktaya odaklanarak bir yasayı eleştirmek yerine YÖK yönetiminin oluşumundaki katılımcılıktan yoksun, demokratik olmayan yönleri de eleştirsinler. İlmi kriterlerin kenara itilmesi ve yabancı dilin ön plana çıkarılması neden eleştirilmiyor. Doktorasını yapanların doçent olabilme imkanı dururken 4 yıl bekletilmeleri neden eleştirilmiyor. Üniversite çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarıyla ilgili düzenlemeler eleştirilmiyor. Sadece 79 bin öğrencinin okuduğu devletin kurumlarını ön plana çıkarmayla toplumu kamplara ayırma yollarına gidiliyor, bu tutumu anlayamıyoruz."

Türkiye genelinde yaşanan misyonerlik faaliyetlerine de değinen Özcan, "Ülkemiz üzerinde adeta bir müstemleke memleketi gibi çok çeşitli oyunların oynandığını görmekteyiz. Bu dün de oynanıyordu, ancak şimdi daha da artarak oynanmaya başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı'nın son dönemindeki gibi hasta bir devlet olarak görülmeye başlanmış, bazıları da bunu açık açık salyalarını akıta akıta Türkiye'ye gelip ifade etmeye çalışmışlardır. Türkiye'nin yargısına müdahale etmeye kalkmışlardır. Lozan delinmiş papaz atamaya kalkmışlardır. Misyonerlik faaliyetleri alabildiğine yoğunlaşmıştır" ifadesini kullandı.

En Çok Aranan Haberler