HABER

Bel Fıtığı'na yüzme iyi geliyor

Bel Fıtığı'na yüzme iyi geliyor

ANKARA (İHA) - Bel fıtığının oluşmasını engelleyen yüzme sporunun, mevcut olan bel fıtığı rahatsızlıklarının tedavisinde de olumlu sonuçlar verdiği belirtildi.
Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendiren yüzme sporu, düzenli olarak yapıldığında ise bel fıtığını tedavi eden en önemli yöntem olarak öneriliyor.

Pek çok insanda görülen bel fıtığı hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu belirten uzmanlar, küçük yaşlardan itibaren egzersiz yapmanın ve sağlıklı beslenmenin bel fıtığı hastalığının oluşumunu önleyen en önemli etken olduğunu kaytetti. Kalsiyum ve demirin yoğunlukta olduğu beslenme şekli kemik yapısının gelişimi için oldukça önemli olduğunu belirten uzmanlar, güneşin kemikler üzerindeki etkisinin unutulmaması gereken bir husus olduğunu, bebeklerin ve çocukların kemik yapısının gelişimi için güneş ışığına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Küçük yaşlardan itibaren yapılan egzersizlerle kuvvetlendirilen bel ve karın kaslarının bel fıtığının önlenmesinde önemli rol oynadığını açıklayan uzmanlar, karın ve bel kaslarının güç kazanması ile belin yükünün azalacağını ve vücudun taşınmasının sadece iskelet sistemi tarafından sağlanacağını açıkladı.

Böylelikle bel ve karın kaslarının kuvvetlenmesinin omurlara binen yükü azalttığının görüldüğü belirtiliyor. Bel fıtığı oluşumunu önlemek ya da tedavi amaçlı spor yapmak isteyenlere uzmanlar tarafından ilk olarak yüzme sporu öneriliyor. İlk defa spora başlayacak olan kişinin ise birdenbire hızlı bir tempo ile yüzmeye, yürümeye ya da koşmaya başlamasının vücuda zarar vereceğinden dolayı, sporların kişinin kondisyonuna ve fiziki yapısına göre uygun bir şekilde yapılması gerektiği bildiriliyor. Yine kasları uygun bir şekilde çalıştırmak için serbest stil ve sırt üstü yüzme stilleri uzmanlar tarafından hastalara tavsiye ediliyor.

40 yaşın üstündeki kişilerinde yürüyüş yapmaları gerektiğini bildiren uzmanlar, bel fıtığı hastaları asla ağırlık kaldıracakları veya sırt hareketleri yapacakları sporları yapmamaları yönde hastaları uyarıyor.
Bel fıtığının nedenlerinden bir diğerinin de stres olduğunu nitelendiren uzmanlar, stresle birlikte salgılanan hormonların kalpten bağırsaklara kadar vücudun her yerinde olumsuz etki meydana getirdiğini belirtiyor.

Stres sinir sistemi üzerinde etki meydana getireceği ve bel fıtığını da olumsuz yönde etkileceğinden hastaların stresten uzak durmaları gerekiyor. Bel fıtığı hastaları işyerinden akşam eve gittiklerinde sırt ağrısı çekiyorlar ise gün içindeki pozisyonlarınına dikkat etmeliler.

Özellikle uzun süreli oturuşlarda belin destekli şekilde olması gerekiyor. Bel desteksizken omurlara binen yük maksimuma çıkıyor. Kişi oturduğu anda bele binen yük iki mislinden fazla olduğu, bu sebeple oturuş pozisyonun oldukça önemli olduğu uzmanlar tarafından hastalara açıklanıyor.

Eğik bir şekilde oturmak kısa süre için rahat gözükse de, bir süre sonra omurlardaki statik dengeler bozulduğundan ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Hastaların oturuş pozisyonlarına da dikkat etmeleri öneriliyor.

Sağlıklı bir bele sahip olmak için yatılan yerin büyük önem taşıdığı belirtilirken, toplum içinde oldukça yaygın olan tahta üzerinde yatma uygulaması uzmanlar tarafından doğru bulunmuyor.

Yine uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda tahta, sunta gibi sert cisimlerin üzerinde yatan kişilerin bel sağlığında hiçbir olumlu etki görülmediği ifade edildi. Sağlıklı bir bele sahip olabilmek için ortopedik yaylı yataklarda yatılması gerektiği uzmanlar tarafından bildiriliyor.

En Çok Aranan Haberler