HABER

Belçika'da terörist Erdal dosyası tartışıldı

Brüksel (AA) - Belçika'da terörist Fehriye Erdal'ın "izini kaybettirmesi" konusunda sorumlulukları araştıran bağımsız komitelerin rapor hazırlamasından sonra, Federal Meclis'te hararetli tartışmalar yaşandı. Hükümete ağır eleştiriler yönelten muhalefet partileri, iki bakanın istifasını istedi.

İki komitenin hazırladığı 120 sayfalık ortak rapor, adalet ve içişleri bakanlarının istifasının istenmesine yol açan ağır eleştiriler içeriyor ve sorumluluğu bu iki bakana yüklüyor. Raporda, hükümetin terörist Erdal'ı mahkeme kararından önce tutuklama imkanları bulunduğu belirtiliyor, "ihmallerden", teröriste ve terör örgütüne karşı "gevşek bir tutumdan" söz ediliyor. İçişleri ve adalet bakanlarının "teröristin tutuklanmasını sağlayacak hiçbir yasal temel ve olanak bulunmadığı" iddialarının çürütüldüğü raporda, mevcut olanaklar sıralanıyor. Hükümetin 6 yıl boyunca terör örgütünün ve teröristin durumlarına ilişkin yasal olanakları ciddi bir şekilde incelememek ve değerlendirmemekle suçlandığı raporda, "polis ve istihbarat birimlerinin yazılı uyarılarına rağmen" bakanların olası bir firar girişimine karşı ciddi önlem almadıkları ve hükümetin 9 defa uyarıldığı ifade ediliyor.

Rapora göre, Belçika İstihbarat Servisi, terörist Erdal'ın "izlenmesi" görevinin Federal Polis'e aktarılmasını defalarca önerdi, bu öneri Adalet Bakanı Laurette Onkelinx tarafından İçişleri Bakanı Patrick Dewael'e aktarıldı, ancak tepki verilmedi. İstihbarat Servisi, yazılı uyarılarında, "firar girişimi halinde kendisinin yasal olarak bir şey yapamayacağını, görevin polise aktarılması durumunda teröristin tutuklanabileceğini" belirtti.

Belçika Federal Meclisi'nin bugünkü oturumunda yoğun tartışmalar Flaman televizyonu tarafından canlı yayında ve uzun saatler boyunca kamuoyuna yansıtıldı. Adalet Bakanı Onkelinx, yaptığı konuşmada eleştirileri yanıtlamadı ve rapordaki önerileri memnuniyetle karşıladığını, bazı reformlar gerektiğini anlattı. İçişleri Bakanı Dewael, önceki savunma ifadelerini tekrarlamakla yetindi, ancak sıkıntılı gözüktü. Dewael, terörist Erdal'ın tutuklanmasının adli açıdan olanaksız olduğu iddiasını tekrarladı.

Muhalefetteki Flaman Hıristiyan Demokrat Parti (CDV), Valon Hıristiyan Demokrat Parti (CDH), Yeşiller ve aşırı sağcı partilerin temsilcileri bakanların istifasını isteyen konuşmalar yaptı. Belçika'nın büyük itibar kaybettiğini belirten CDV milletvekili Tony Van Parys, hükümetin parlamentoya "yalan söylediğini", teröristin "kasıtlı ve bilinçli olarak" kaçırıldığını, bunun bir "siyasi tercih" olduğunu, terör örgütü DHKP-C'nin şantajlarına boyun eğildiğini savundu. Van Parys, "Eskiden, Belçika'da demokrasi varken bu durumda kalan bakanlar istifa ederlerdi" dedi. Konuya ilişkin tartışmalar, önümüzdeki günlerde, Federal Meclis ve Senato'da devam edecek.

En Çok Aranan Haberler