HABER

Beyin hakkında şaşırtıcı 8 gerçek

Beyindeki reseptörler acıyı algılayamaz. Bu sebeple cerrahlar hastaya anestezi uygulamadan beyin ameliyatı yapabilirler.

Beyin hakkında şaşırtıcı 8 gerçek

1.Beyin acı hissetmez.

Beyindeki reseptörler acıyı algılayamaz. Bu sebeple cerrahlar hastaya anestezi uygulamadan beyin ameliyatı yapabilirler.


2.Beynimizde 160,000 kilometreden uzun kılcal damar vardır.

Kilometrelerce uzunluktaki damarların yanı sıra yüz milyarlarca nöron bulunur. Beynimiz uyanıkken bir ampülü yakmaya yetecek kadar enerji üretir. Beynimizin %75'i sudan oluşur, vücudun enerjisinin %17'sini ve oksijenin %20'sini kullanmasına rağmen vücudun sadece %2'sini kaplar.


3.Einstein'ın beyni hala korunuyor.

Bilimsel araştırmalar amacıyla 1955 yılında Einstein'ın ölümünden sonra beyni kafasından ayırıldı. 1978 yılına kadar kayıp olan Einstein'ın beyni, bu konunun izini süren Steven Levy tarafından bir doktorun evinde bulundu. Beyin 240 parçaya ayrılmıştı ve formaldehit içeren iki kavanozun içinde saklanıyordu.


4.Sol ve sağ beyin farklıdır.

Sol taraf akılcı ve analitik düşünce ile ilişkiliyken, sağ taraf daha çok görsel ve kavrayışsal düşünceyle ilişkilidir. Beynimizin sol lobu vücudumuzun sağ tarafını, sağ lobu ise sol tarafını yönetir.


5.Erkeklerin beyni %10 daha büyüktür.

Erkeklerin beyni daha büyük olmasına rağmen, kadınlarda daha fazla sinir hücresi bulunur ve bağlantıları daha verimli çalışır.


6.Siz uyurken beyniniz daha da aktif çalışır.

Gece boyunca beynimiz gün içinde olanları tekrar işleme koyar. Bazıları bunun karmaşık bir süreç olduğunu düşünse de, bir kısım da bunun bilgisayar gibi çalışan teknik bir işlem olduğunu savunur.


7.Boyutu önemli mi?

Bu konu üzerinde araştırmalar yapılmış olsa da kesin bir kanıya ulaşılmış değil ama şu örneği verelim: Normal bir erkek beyni ortalama 1,400 gram iken, Albert Einstein'ın beyni 1,230 gramdı. Kararı siz verin!


8.En yüksek IQ: 210

1972 doğumlu Kim Ung-Yong, 8 yaşındayken cebir matematiğini anlıyordu, 2 yaşındayken 4 dil biliyordu. Üniversiteye 4 yaşında başladı, 15 yaşında mezun oldu. Sadece akademik olarak değil sanatsal yönden de başarılı olan Ung resim yapıp şiir yazıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler