HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilgisayar, çocukların gözlerini bozuyor

Uzmanlar, ödevlerini, sohbetlerini, oyunlarını bilgisayarda oynayıp günde 3 saati monitör karşısında geçiren çocukların gözlerinin bozulduğunu belirtirken, çocuklar arasında yoğun bilgisayar kullanımının erken miyopi açısından risk oluşturduğuna dikkat çekiyorlar.

Bilgisayar, çocukların gözlerini bozuyor

Bursa Sağlık Müdürlüğü Ana ve Çocuk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Ülkü Oğuz, bilgisayar monitörü başında saatlerce oturmanın çocuğun gözlerini yorduğunu belirterek, "Çünkü bilgisayar, çocuğun gözlerini herhangi başka bir işten çok daha fazla odaklama yapmaya zorlar ve yorar. Bundan 5-10 sene öncesine kadar çocuklar genelde evin dışında oynarlardı ve onlar için "uzak görme" daha önemliydi. Fakat bugün çocuklar, evde veya okulda, artık daha uzun süreleri bilgisayar başında geçiriyor. Bilgisayar monitörü karşısında oturup sürekli olarak ekrana bakmak yıllar önce varlığı dahi bilinmeyen görme sorunlarına neden oluyor"dedi.

California Üniversitesi'nin bir çalışmasında bilgisayar kullanan çocukların yüzde 25 ila yüzde 30'unun rahat çalışabilmek için düzeltici gözlüğe ihtiyaç duyduğunu, Tayvan'da miyop tanısı konulan çocuk sayısının yüzde 20, Singapur'da son 3 yılda miyoplu çocuk sayısının ikiye katlanıp yüzde 34'e çıktığını hatırlatan Ülkü Oğuz, "Bugün, deyim yerindeyse bir "yakın görme" dünyasında yaşıyoruz ve anne-babalar artık bilgisayara bağlı olarak ortaya çıkabilecek görme rahatsızlıkları konusunda bilgili ve hazırlıklı olmak durumundalar. Bilgisayar kullanımı, gelişimini henüz tamamlamamış olan genç gözleri ince motor faaliyetler sergilemeye zorlar. Çocuk, ancak görme sistemi olgunlaştıktan sonra bilgisayar kullanımının oluşturduğu stres ile başa çıkabilir" diye konuştu.

BİLGİSAYAR GÖZ SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Bilgisayar kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri ise şöyle:

  • Çocuklar sınırlı bir farkındalık duygusuna sahiptirler. Bilgisayar başındaki bir çalışmayı farkında olmadan, çok az ara vererek uzun saatler boyu sürdürebilirler. Bu uzun süreli aktivite sürekli göz odaklanması ve göz yorgunluğu sorunlarına neden olur.

  • Çocuklar çok kolay uyum sağlarlar. Neyi, nasıl görüyorlarsa onu normal olarak kabul ederler hatta görmeleri problemli dahi olsa bunu fark etmezler. Bu sebeple anne-babalar, çocuklarının bilgisayar başında geçirdikleri zamanı kontrol altında tutmalıdırlar.

  • Çocuklar fiziksel olarak yetişkinlerden küçüktür. Oysa ki bilgisayarlar ve çevre birimleri yetişkin kullanımına uygun olarak tasarlanmışlardır. Bu durum çocuklar için görüş açısının değişmesine neden olur. Kullanıcılar, ideal olarak ekrana yaklaşık 15 derecelik bir açıyla aşağı doğru bakmalıdırlar. Dahası klavyeye yetişme veya ayaklarını yere basma güçlükleri nedeniyle çocuklar boyun, omuz ve/veya sırt ağrısı hissedebilirler."

MİYOP GELİŞİMİNDE EV İÇİ DÜNYA ETKİLİ

Birçok uzman, miyopi gelişiminde ırsi nedenlerden çok "ev içi dünyasının" oluşturduğu çevresel nedenlerin etkili olduğuna inanmaktadırlar. Aslında Bilgisayar Görme Sendromu adı verilen halk sağlığı sorununun en merkezinde, görme sistemleri henüz gelişmeden bilgisayar başına geçen çocuklar yer almaktadır. Çocuğunuzu Bilgisayar Görme Sendromundan korumak için şu beş öneriyi dikkate alın:

  • Okula başlarken her çocuk yakın ve uzak görme dahil tam bir göz muayenesinden geçirilmelidir.

- Çocuğun kullanımına ait olan bilgisayar mutlaka ona uygun olarak tasarlanmalıdır.

- Çocuğun gözü ile monitör arasındaki mesafe 45-75 cm olmalıdır. 45 cm daha yakın olmak çocuğun gözlerinde yorgunluk meydana getirir.

- Anne-baba ve öğretmenler, çocuğun olası bir göz sorunu yaşadığını gösteren durum ve davranışlar konusunda dikkatli olmalıdırlar. Bunlar, göz kızarıklığı, sürekli gözleri ovuşturma, baş çevirme ve diğer sıra dışı duruşlar, bulanık görme veya göz yorgunluğu şikayetleri şeklinde sıralanabilir. Hatta bilgisayar kullanmaktan kaçınmak da bir rahatsızlık belirtisi olarak düşünülebilir.

- Hepsinden önemlisi, çocuğunuzun gözlerini bilgisayar kaynaklı göz rahatsızlıkları konusunda deneyimli bir uzmana muayene ettiriniz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler