57 yıl sonra Birmanya'ya giden ilk üst düzey İngiliz diplomat olan Dışişleri Bakanı William Hague görüşmelerine başladı.
Başkent Naypyitaw’ta Birmanya Dışişleri Bakanı'yla görüşen Hague, kendisine ülkedeki siyasi tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılacağının belirtildiğini söyledi.
Hague ayrıca ülkede yaşanmakta olan değişimin geri dönüşü olmayan bir doğrultuda ilerlediği konusunda güvence aldığını belirtti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague'in Birmanya gezisi, siyasi reform adımları atan ülkeye son dönemde yapılan üst düzey ziyaretlerin sonuncusu.
20 yıl sonra ilk kez 2010 yılında seçim yapan Birmanya'da iktidarda sivil bir yönetimin olmasına rağmen ordunun güçlü nüfuzu devam ediyor.
Ülkede yönetim seçimlerin ardından muhalif lider Aung San Suu-Kyi'yi serbest bırakıp bir diyalog süreci başlatmıştı.
2010 seçimini, yasaların kendisinin aday olmasını engellemesi nedeniyle boykot eden Suu-Kyi, geçen Aralık ayında Ulusal Demokrasi Birliği adlı partisini resmen kurmuştu.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Aralık ayında ülkeye yaptığı ziyaret, reform sürecine bir destek olarak okunmuştu.
Ancak Clinton, ilişkilerin normalleşmesi için Birmanya'nın reformlara devam etmesi gerektiğini vurgulamıştı.
Başkent Naypyitaw'a varmadan önce açıklama yapan Hague, hükümetin attığı adımları, "cesaret verici" olarak nitelemişti.
Hague ayrıca, "Birmanya hükümetini reform yolunda devam etmesi için desteklemek üzere bu ülkeyi ziyaret ediyorum." dedi.
Hague, İngiltere'nin eski sömürgesi Birmanya'yı 1955 yılından bu yana ziyaret eden ilk İngiliz dışişleri bakanı.