Tam olarak kaç mahkûmun serbest bırakılacağı kesinlik kazanmasa da eylemciler ülkede halen 40 kadar siyasi mahkum olduğunu söylüyor.
Myanmar olarak da bilinen Birmanya'da, 2010 yılında demokrasiye geçme yönünde adımlar atılmaya başlanıldığından bu yana yüzlerce siyasi mahkûm serbest bırakıldı.
Cumhurbaşkanı Thein Sein tüm düşünce suçlularının 2013 yılının sonuna kadar serbest bırakılacağına söz vermişti.
Pazartesi günü akşam saatlerinde televizyon üzerinden yapılan hükümet açıklamasında "[Sıralanan kanunlardan dolayı] mahkûm edilen herkes affedilmiştir." denildi.
Açıklamada ayrıca "Mahkemelerde devam eden davaların tümü düşürülecek ve zanlılar hemen serbest bırakılacak." denildi.
AP haber ajansı, genel affın gayrimeşru bağlantı, vatan hainliği, hükümet faaliyetine engel teşkil etme, ve barışçı toplantı kanunun ihlalinden mahkum edilen veya suçlanan kişileri kapsadığını aktarıyor.
İnsan hakları kuruluşları Birmanya'nın eski askeri iktidarını yaklaşık 2 bin muhalefet üyesini haksız olarak hapsetmekle suçlamaktaydı.
2010 yılının Kasım ayında yapılan seçimlerle askeri iktidarın yerine askerlerin desteklediği bir sivil hükümet iktidara gelirken Cumhurbaşkanı Thein Sein de büyük reformlar yaptı.
Birçok siyasi mahkum serbest bırakılırken medya üzerindeki kısıtlamalar rahatlatıldı ve muhalefet siyasi siyasi sürece dahil edildi.
Buna karşılık Birmanya'ya uygulanan çoğu uluslararası yaptırım da gevşetildi.