Birleşmiş Milletler'in (BM) ilk Dünya Mayın Bilinci Günü, bugün yaklaşık 30 ülkede düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.
Etkinliklere kara mayınlarının sakat bıraktığı insanlar da katılırken, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, yayınladığı mesajda, "kara mayınlarının hiçbir uygar toplumda yeri olmadığını" belirtti.
Üretilen ve döşenen mayın sayısının düşmekte olduğunu, mayın stoklarının imha edildiğini ve mayın temizleme çalışmalarının hızlandığını kaydeden Annan, mayın belası ile mücadele için hükümetler, bağış yapan kuruluş ve ülkeler, hükümet dışı kuruluşlar ve BM'nin daha önce benzeri görülmemiş bir hızla birlikte çalıştıklarını
bildirdi.
BM Mayın Programı Müdürü Max Gaylard ise kara mayınları sorununun tümüyle çözülmesinin yüzyıllar değil, muhtemelen sadece 10 yıl alacağını belirtti.
Gaylard, uzmanların, Ürdün, Senegal, Moritanya ve Arnavutluk'ta mayın temizleme çalışmalarının ise 5 yıl içinde tamamlanabileceğini hesapladıklarını söyledi.
Anti-personel kara mayınlarının üretimi, depolanması, nakli ve kullanımını yasaklayan 1997 tarihli Ottowa Anlaşması'nı 150 kadar ülke imzaladı.
Ancak ABD, Rusya ve Çin anlaşmayı hala imzalamadı.
Gaylard, 2005'te Nepal, Myanmar ve Rusya'nın Çeçenistan'da mayın kullandığının bildirildiğini söyledi.
Rusya'nın BM Büyükelçisi ise kendilerinin değil Çeçen ayrılıkçıların mayın kullandığını ileri sürdü. Gaylard, 1990'larda yılda 26 bin kadar insanın mayınlardan
öldüğüne ifade ederek, bu rakamın son yıllarda 20 bine indiğini bildirdi.
"Karamayınları 2005 İzleme Raporu"na göre, 2004'te Kamboçya'da 898, Afganistan'da 878 ve Kolombiya'da 863 kişi mayınlardan öldü ya da yaralandı.
Dünyada halen geçmiş çatışmalardan kalan mayınların bulunduğu 82 ülke var.