HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BM'de Kuzey Kore endişesi

Kuzey Kore'nin bir nükleer reaktörü yeniden çalıştırmaya ve nükleer silah yapımında kullanılabilecek plütonyum elde etmeye yönelmesi, Irak'ın kitle imha silahlarının denetimiyle meşgul olan Birleşmiş Milletler'i harekete geçirdi.

BM'de Kuzey Kore endişesi

Durumu 'çok endişe verici' ve 'Kuzey Kore nükleer kumar oynuyor' ifadeleriyle değerlendiren BM'ye bağlı uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), 6 Ocak'ta konuyu görüşmek üzere yönetim kurulunu olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantı sonunda BM Güvenlik Konseyi'nin devreye girmesinin isteneceği belirtiliyor.
Pyöngyang'daki reaktöre yüzlerce nükleer yakıt çubuğu taşınmasının tehlikeli bir adım olduğunu belirten kurum sözcüsü Mark Gwozdesky, en büyük kaygılarının bu reaktörde plütonyum üretilebilmesi ihtimali olduğunu söyledi.

Kurum Başkanı Muhammed El Baradey ise Pyöngyang reaktöründe ne yapıldığını belirleme olanağının ortadan kalktığını kaydetti. El Baradey, Kuzey Kore'nin plütonyumu kullanacak meşru bir faaliyet alanı bulunmadığını da vurguladı ve burada üretilecek elektriğin göz ününe alınmayacak kadar az olduğuna dikkat çekti.

PLÜTONYUMDAN NÜKLEER SİLAH ELDE EDİLİYOR Pyöngyang tesisinde iki denetçisi bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, özellikle 8 bin adet kullanılmış yakıt çubuğunu barındıran depodan ve bu çubuklardan plütonyum elde edebilecek olan laboratuvarın varlığından endişe duyuyor. İstihbarat uzmanları, kullanılmış yakıt çubuklarındaki plütonyumdan birkaç ay içinde 4 ya da 5 adet nükleer silah elde edilebileceğini belirtiyorlar. Bu ülkenin en az bir ya da iki nükleer silaha sahip olduğu sanılırken, IAEA Kuzey Kore'nın bu tesiste faaliyette bulunduğuna ilişkin işaretlerin henüz mevcut olmadığını bildirdi.

Kuzey Kore'nin yeniden faaliyete geçireceği reaktörde nükleer silah üretiminde kullanılabilecek zenginlikte plütonyum üretebileceği kaygısı, uluslararası tepkilerin boyutlarını da genişletti. Bu ülkede büyükelçilik açmaya hazırlanan Avustralya, bu yöndeki planlarını durdurduğunu açıkladı.
Tüm dikkatlerini Irak'a olası bir savaş üzerinde yoğunlastırmış olan Amerikan yönetimi, sorunu diplomatik yollardan çözmek istediğini, ancak Kuzey Kore'yle 'pazarlık yapmayacağını' belirtirken, Kuzey Kore'nin füze saldırısından endişelenen Japonya'ya Aegis tipi füzesavar destroyer garantisi verdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler