HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"BM'nin raporu iyimser"

İSTANBUL (İHA) - Jeofizik Kurumu Başkanı ve İstanbul bağımsız milletvekili adayı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan deprem riski raporunda, İstanbul'da meydana gelebilecek büyük bir depremde 55 bin kişinin hayatını kaybedeceğine dair açıklamanın iyimser olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Raporda, 21 büyük şehirde meydana gelebilecek şiddetli depremlerin bina, toprak ve altyapı üzerindeki olası etkisi yer alıyormuş. Ancak bu rapor bize ulaşmadı. Bu konuda Türk bilim adamları ise 40 ile 150 bin kişinin öleceğini tahmin ederken Japon bilim adamları bu sayıyı 87 bin kişi olarak tahmin etmişti. Bize göre, İstanbulluların yüzde 96'sı depremden sonra evlerinden yürüyerek çıkacak. Buna paralel olarak yapıların yüzde 4'nün göçmesini bekliyoruz" dedi.

İstanbul'daki yapı sayısının 1 milyon 300 bin civarında olduğunu ifade eden Ercan, "Bunun yüzde 4'ü yaklaşık 50 bin yapıya tekabül eder. Yapı başına 3 kişilik kayıp olacağı tahmin ediliyor. Toplamda bu sayı 150 bini bulur. BM'nin raporu en iyi olasılıkları göz önüne alarak hazırlanmış iyimser bir rapordur. Bu sayıyı tam olarak vermek mümkün değil. Çünkü tek tek inceleme yapılmadı" dedi.

Olası depremde 120 bin ile 450 bin kişi arasında yaralı olabileceğini kaydeden Ercan, "İstanbul'daki yatak sayısı 60 bin civarında. Türkiye'deki yatak sayısı ise 180 bin. Bir çok insanın yatak yokluğu ve trafik karmaşası nedeniyle kurtulması mümkün değil. Gölcük depreminde 56 bin kişi yıkıntı altında kaldı. 11 kişi kendi imkanları ile kurtuldu. Kurtarma ekipleri sadece 250 kişiyi kurtarabildi" dedi.
Deprem profesörünün bir milletvekili adayı olmasının düne kadar düşünülmediğini söyleyen Ercan, "Seçimlere giren partiler daha önce depremlere değinmedi. Halbuki devlet insan için vardır. İnsan devlet için yoktur. Yıkıntı altına sokmayacak devlete ihtiyaç var. Vatandaş Ahmet Ercan olarak İstanbul'da göz göre göre bu kadar insanın ölümünü beklememek için Meclis'e girme kararı verdim. Meclis karar çıkarmadıkça depremin yaralarını en az düzeye çekmek mümkün değil. Kat mülkiyeti yasasını çıkarmak gerekiyor. Bu yasa çıkarılmadığı için yıkılması gereken binalar yıkılamıyor" diye konuştu.
Çıkarılan deprem vergisi gelirlerinin bu alanda harcanmadığına dikkat çeken Ahmet Ercan, "Her üç yılda bir yıkıcı bir deprem olur. Biz 1999'da çıkarılan deprem vergileri için 'iki yıllığına deprem vergisi konamaz' demiştik. Ama bugün de ifade edildiği gibi vergiler devam edecek" dedi.
Toplanan deprem vergisinin 3.5 milyar dolar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bu büyük bir para. Aynı zamanda Dünya Bankası ve Avrupa Birliğinden toplam 1.8 milyar dolar alındı. Deprem projeleri için de 900 milyon dolar daha alındı. Bunların toplamı 5.4 milyar dolar yapıyor. Depremin yıkmasını beklemeden 'Sen yık yeniden yap' adlı 5 milyar dolarlık projeyi kamuoyuna açıkladım. Bu para halkın parasıdır. Ben Meclis'e girersem Bakanlar Kurulu'na bu konuda ısrarcı olacağım" dedi.
Jeofizik Kurumu Başkanı ve İstanbul bağımsız milletvekili adayı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'da günde 12 milyon dolarlık vergi toplandığını, bununla istenilen projelerin gerçekleştirilebileceğini sözlerine ekledi.
(MCNN-SEY-DE-Y)
16.10.2002 10:02:00 TSI
NNNN

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler