Ankara - Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Boğaz köprülerinde "Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir yöntemle" güçlendirme yapılacağını belirterek, çalışmaya, Mayıs ayında başlamayı planladıklarını bildirdi.
Yapılacak 3. köprünün güzergahı konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalıştıklarını da ifade eden Özak, köprüyü "yap-işlet-devret" modeliyle yapmak istediklerini belirtti. Özak, konuyla ilgili yerli ve yabancı firmalarla görüştüklerini, sürece ilişkin tespit edilen aksaklıkları da gidereceklerini söyledi.
Köprünün güzergahına ilişkin soru üzerine Özak, daha önce 3'ü kuzey, 1'i güney ve 1'i de ortadan olmak üzere 5 güzergah tespit edildiğini, güney olasılığının "tüp geçit" nedeniyle ortadan kalktığını söyledi. Özak, geri kalan 4 güzergah üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü ifade ederek, kararın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi,
Belediye Meclisi ve sivil toplum örgütleri ile birlikte alınacağını belirtti.
Köprü yapımıyla ilgili takvimin belli olup olmadığına yönelik soruyu ise Özak, "Bugün başlarsak, dosyanın hazırlanması, ihaleye çıkış müddeti, diğer altyapılarla birlikte köprünün bitişi 3-3,5 yıl sürer" diye yanıtladı.
Bakan Özak, Boğaziçi Köprüsü'nün 1974, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün 1988 yılında inşa edildiğine işaret ederek, iki köprüde de güçlendirme yapmak gerektiğini söyledi. Bu amaçla Japon Uluslararası Kredi Kuruluşu'ndan (JBIC) 40 yıl vadeli, yüzde 0,95 faizle kredi tahsis edildiğini belirten Özak, "Her türlü anlaşma yapıldı.
Çalışmalar için Mayıs'ta temeli atabiliriz" dedi.
Özak, Türkiye'de ilk kez uygulanacak güçlendirme yöntemi hakkında şu bilgileri verdi:
"Denizin altında bulunan köprü ayaklarında güçlendirme yapılacak.
Türkiye bunu ilk defa görecek ve öğrenecek. Bizim mühendisleri de eğitecekler. Çelik halatlarda da iyileştirmeler yapılacak. 2 yıl sürüyor bu. Hatta 3 yıl ama biz 2 yıla almayı istiyoruz."