HABER

"Boğazlar petrol boru hattı gibi"

ANKARA (İHA) - TBMM Çevre Komisyonunda, "Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun Tasarısı" alt komisyona havale edildi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Üç tarafı denizlerle çevrili, Boğazlarından yılda 60 bin geminin geçtiği, bunlardan 9 bininin petrol ve petrol türevlerini taşıdığı, Boğazların adeta bir petrol boru hattı gibi kullanılmak zorunda kalındığı, büyük metropellerin risk altında olduğunun altı kalın harflerle çizilmeli" dedi. TBMM Çevre Komisyonu, petrol ve diğer zararlı maddelerin büyük ölçüde deniz yoluyla taşınması ve kıyı tesislerindeki petrol ve diğer zararlı maddelere ilişkin faaliyetler nedeniyle deniz çevresi, petrol ve diğer maddelerle kirlenme konusunda önemli tehditleri ortadan kaldırmayı hedefleyen tasarıyı ele aldı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, tasarının 150 grostondan daha büyük olan petrol ve benzeri yük taşıyan gemiler ile Türkiye karasularındaki gemilerin yanı sıra sahildeki tesislerin Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası standartlara uymak zorunda kalacağını belirterek şunları söyledi:

"Bunlar Mali Sorumluluk Belgesine sahip olmak zorundalar. Bu belgeye sahip olmayan gemilerin Türk karasularından geçişi mümkün olmayacaktır. Bu uygulamalarla denizlerimizde kaza riskini yüzde 95 oranında azaltmak söz konusu olacaktır. Denizlerimizdeki bir kazada 17 kurum sorumluluk alıyor. Bu sorunları böyle çözmek mümkün değil. Burada koordinasyondan Çevre ve Orman Bakanlığı sorumlu olacak. Ancak herşeyi bizim bakanlığımızın tek başına yapması mümkün değil. Denizcilik Müsteşarlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı gibi iki kurumla işbirliği yapacağız".

Türkiye'de bugüne dek çevre mevzuatındaki düzenlemelerle ilgili konularda boşluk olduğunu vurgulayan Pepe, "Kurumlar arasında koordinasyonsuzluk bulunduğunu biliyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye`de denizler yeterince kulanılmıyor, Türkiye 8 bin kilometrelik deniz çevresini koruma ve kollamada başarılı olamıyor. Ancak bundan sonra gerekli adımlar atılacak. Bu tasarının ardından Çevre Yasası gündeme gelecek. Şu anki tasarı bütün yaptırımları tarif etmiyor, bu konular Çevre Yasasıyla düzenlenecek. Üç tarafı denizlerle çevrili, Boğazlarından yılda 60 bin geminin geçtiği, bunlardan 9 bininin petrol ve petrol türevlerini taşıdığı, Boğazların adeta bir petrol boru hattı gibi kullanılmak zorunda kalındığı, büyük metropellerin risk altında olduğunun altı kalın harflerle çizilmeli" dedi.

En Çok Aranan Haberler