HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsadan tarihi rekor

Son ayların yegane gündemi olan AB zirvesi, haftanın son işlem gününde de borsaya hareketli seanslar yaşattı. Perşembe gecesi Brüksel'deki zirvede Kıbrıs'ın tanınması yönünde pazarlıkların başı çektiği anlaşmazlıklar, Cuma günü programında da ağırlık noktasını oluşturunca, endeks de günün ilk seansında 23 bin 180'lere kadar geriledi. Bu seviyeden tepki ile ilk seans 23 bin 747 puandan tamamlandı. Endeks, günün ikinci yarısında da, Başbakan Erdoğan'ın uçağının hazır olduğu ve Türkiye'ye döneceği yönünde gelen haberlerle 23 bin 300'lere kadar gevşedi. Ama, Brüksel'den gelen haberler, endeksin yönünde yine belirleyici oldu ve Kıbrıs konusunda anlaşma sağlandığı yönünde taraflardan gelen açıklamalar ve nihayetinde, bir AB yetkilisinin Türkiye ve AB'nin anlaştığı yönünde medyaya yansıyan açıklaması, endeksi de 24 bin zirvesinin üzerine taşıdı. Hafta da İstinye için tarihi bir rekorla, 24 bin 630 puandan tamamlanırken, işlem hacmi de 2,1 katrilyon lira oldu.

IMF temaslarında mutlu sonun ardından 17 Aralık zirvesini de beklentiler paralelinde atlatan piyasalar, zirvenin kilit unsuru olan Kıbrıs ve bu konuda alınan kararlara gelecek yorumları izleyecek. AB'den beklenen yanıtın alınmasının ardından, beklentinin realize olmasının etkisiyle ulaşılan rekor seviyelerden kar satışlarının gelmesi beklenebilir. Ancak borsacılara göre piyasadaki bu olası satış dalgasını frenleyecek en önemli unsur, piyasadaki yabancı yatırımcılar. Zirve sürecinde gelen her açıklamaya tepkisi sert olan endeksin geri çekilmelerini sınırlayan en önemli unsur olarak yabancı yatırımcıların varlığını gösteren borsacılara göre, hızlı yükselişi sindirme çabası ve yeni beklenti bulunmamasının da etkisiyle kendini gösterebilecek kar satışlarında ilk destek 24 bin seviyesi. Buranın altında ise 23 bin 700 desteği var.

PARA PİYASALARI

Kıbrıs odaklı zirve gerilimi, para piyasalarında da hareketli dakikaları beraberinde getirdi. Günün ilk saatlerinde dolar kuru alımlarla 1 milyon 420 bin liraları aşarken, bono bileşiklerinde satışlarla yüzde 22,80'ler test edildi. Ancak, günün ikinci yarısında Kıbrıs odaklı pürüzlerin giderildiği ve Türkiye'nin AB'den beklediği yanıtı aldığı yönündeki haberler, dolar kurunu 1 milyon 410 bin liraların altına çekerken, bono bileşikleri de yüzde 22,13 seviyesinde bulunan fonlama maliyetinin altına, yüzde 22'lere gevşedi.

Yeni stand-by'ın imzalanması ve 17 Aralık zirvesinin beklentilmer paralelinde sonuçlanmasının ardından bono piyasasının önceliği, Merkez Bankası'nın yıl bitmeden yeni bir faiz indirimi yapması. Böylece bono bileşiklerinin yılı yüzde 21'lerde kapatabileceği kanısındaki bankacılar, dolar kurundaki gevşemeye karşı da, Merkez Bankası'nın döviz alım ihalelerine yeniden başlamasına kesin gözüyle bakıyorlar. Ancak bu ihalelerde, alınacak miktarın önemli olduğu kanısındaki bankacılar, "Döviz piyasasında yabancı girişlerinin etkisiyle likidite bolluğu var ve Merkez Bankası ihalelerinde alım miktarı önemli. Yine de, bu ihaleler dolar kurunda sert ve kararlı bir yükseliş getirmeyecektir. Çünkü yabancı girişleri ve dolayısıyla döviz likiditesinde artış sürüyor ve son gelişmeler, bunun arkasının geleceğinin işareti" açıklamasında bulunuyorlar.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler