BRÜKSEL (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Irak'ın Geleceği" konferansına katılmak üzere gittiği Brüksel'de, Türkiye'nin Irak'la ilgili aktif bir politika takip ettiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Irak'ın Geleceği" konferansına katıldıktan sonra kaldığı Conrad Otel'de bir basın açıklaması yaptı. Gül, ABD ve AB'nin öncülüğünde olan konferansa 80'in üzerinde ülkenin ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan başta olmak üzere dişileri bakanları ile çeşitli örgüt temsilcilerinin de katıldığını söyledi.
Açıklamasının devamında da konferansın amacına değinen Dışişleri Bakanı Gül, "Toplantının amacı Irak'ın geçiş süreci içinde güçlü olması için siyasi, ekonomik yapılanması ve güvenliliğini sağlaması için yardım etmek. Türkiye'nin komşusu olan Irak'ın istikrar ve huzura kavuşması, siyasi ve toprak bütünlüğünü koruyarak bu süreçten çıkmasının, Türkiye'ye de müspet etkisi olacaktır. Yine toplantı neticesinde önümüzdeki hafta içişleri bakanları Ankara'da biraraya gelecektir. Yaptığım konuşmada Irak'la ilgili görüşlerimizi özetledim. Ümit ederim tüm toplantılar Irak'ın istikrara kavuşmasına yardımcı olur. Toplantının amacı Irak'a geçiş döneminde yapılanması ve güvenliliği sağlaması için yardım etmek. Türkiye, Irak'la ilgili aktif bir politika takip etmiştir" dedi.
Bu çerçevede yaptığı çeşitli ikili görüşmelerde Türkiye'nin AB üyeliği hakkında da görüşme fırsatı bulduğunu söyleyen Bakan Gül, "Büyük bir kriz yaşandı. Onun ardından gelen açıklamalarda Türkiye aleyhine açıklamalar vardı. Komisyon başkanının açıklamasında Türkiye'nin üyeliğinin tartışılması gerektiğini söyledi. Birçok sıkıntılar var. AB, bu krizleri aşmak için uğraşıyor. Burada bir kez daha hükümetimizin vermek istediği mesaj nettir. Bu tartışmaları devam ederken biz kendi işimize bakacağız. Kendi işimiz de müzakereye en iyi şekilde başlamak ve süreci en iyi şekilde götürmek. Reformları pekiştirerek devam etmek, yani Türk halkının standartlarını yükseltmeye çalışacağız" diye konuştu.
AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ve çeşitli ikili görüşmelerine değinen Dışişleri Bakanı Gül, açıklamasına şöyle devam etti:
"AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri, yine aynı şekilde müzakerelerin vaktinde başlayacağını söyledi. Alman ve İngiltere dışişleri bakanları ile de görüştüm. Bu görüşmelerde de karşılıklı kararlılıklarımızı teyit ettik. Türkiye'nin işi demokratik reformlara devam etmek, bunların uygulamaların devam etmek, yapısal ekonomik reformlara devam etmek. Bunların neticelerini de almaya başladık. 17 Aralık'tan bu yana çok şey değişti. Türkiye'de, faizler 24'ten 16'ya düştü. Devletin milletin varlığı değer kazandı. Türkiye öngörülebilir bir ülke oldu. Yabancı sermaye açısından cazip bir ülke oldu. Biz bu yolumuza kararlı bir şekilde devam edeceğiz."
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, yaptığı basın açıklamasının ardından Türkiye'ye dönmek üzere Conrad Otel'den ayrıldı.