KARS (İHA) - Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattının temel atma töreni, İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı'nın açılışı ile Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin temel atma törenlerine katılmak için Kars'a gelen işadamları, devletin ve hükümetin bölge için teşvik atağına geçmesi gerektiğini savundu.
BTK demiryolu temel atma töreni ardından gözler Kars'a çevrildi. Kars-Ardahan-Iğdır Kalkınma Vakfı öncülüğünde 50 dolayında işadamı, BTK temel atma töreni için Kars'a geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlık ettiği 'Kars İş Konseyi' toplantısına da katılan işadamları, Kars'ın geleceğinin parlak olduğunun sinyalini verdi. Karslı işadamı Turan Çelik'e ait et kombinası tesislerinde verilen yemekte bir araya gelen işadamlarına Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da eşlik etti.
Başkan Alibeyoğlu burada yaptığı konuşmada Kars'a sayısız yatırım yapan işadamı İsmail Aytemiz'e vefalı olmak gerektiğini vurgulayarak, "İşadamı İsmail Aytemiz Kars'a yurtlar, konservatuvar, spor sarayı yapmış, ayrıca Karsspor'a büyük maddi destek sunmuştur. Sonuçta bunlar Kars'a yapılıyor. Bu yapılanlar artık hepimizin malıdır. İsmail Aytemiz'in bu anlamda hepimize tek tek katkısı vardır" dedi.
İşadamlarının Kars'a gelmesinin sevindirici olduğunu ve BTK ile birlikte Kars'ın cazibe merkezine dönüşeceğini de belirten Alibeyoğlu, "BTK ile Kars artık selamsız bandosuna dönüşmeyecek. Kars, Kafkaslar'ın parlayan bir yıldızı olacak, Kars Kafkaslar'ın Davos'u olacak. Bu da yine bizim çabamıza bağlı." diye konuştu.
"KARS 1995 YILINDAN SONRA KENDİNİ TOPARLAMAYA BAŞLADI"
İşadamı İsmail Aytemiz de karşılık beklemeden yapmış olduğu hizmetleri kendisine bir görev bildiğini ve bundan sonra da hizmetlerine devam edeceğini söyledi. BTK demiryolu hattıyla birlikte ilde büyük ekonomik canlılık yaşanacağına da dikkat çeken Aytemiz, şu açıklamalarda bulundu:
"Kars, son yıllardaki gelişmelerle çok güzel noktaya gelmiştir. 1980'den sonra çok büyük göç vermesine rağmen, özellikle 1995'ten sonra kendini toparlamaya başladı. Özellikle de Naif Alibeyoğlu belediye başkanı olduktan sonra şehirde gözle görülür büyük değişiklikler oldu. Artık büyük yatırımlar oluyor, yenilikler oluyor. Bunlara ilaveten de bizim gibi işadamları buraya katkı sağlıyorlar. Okullar yapılıyor, yurtlar yapılıyor. Bunlar elbette ki önemli gelişmelerdir."
Karslıların yıllardır özlemini çektiği BTK demiryolunun temelinin atılmasıyla birlikte Kars'ta büyük gelişmelerin olacağına işaret eden Aytemiz, "BTK Kars'a büyük bir mutluluk ve akım getirecektir. Aynı zamanda Trans Kafkasya'yla Kars ve Türkiye arasında büyük bir yol açılmış olacaktır. Buradaki insanların buluşma noktası olacaktır. Bu da Kars'ın gelişmesine, güçlenmesine ve ekonomisinin düzelmesine büyük katkı sağlayacaktır. Dileğimiz odur ki gerek bizim gibi işadamları ve gerekse hükümetimiz şimdiye kadar yaptığı ve bundan sonra yapacağı dev projeleri Kars'ta hayata geçirsin. Bunlar yapıldıkça da artık Kars'ın ekonomisi düzelecektir. Burada iş ve istihdam oluşturulacaktır. Böylelikle Kars'ın geleceği için beklentilerimizin daha iyi olacağını düşünüyorum. Zaten böyle bir tren hattının açılması Kafkasya ile bir bütünlük sağlayacaktır. Karayoluyla bağlantımız gayet iyi ama böylece demiryolu ile de bağlantımızı pekiştirmiş olacağız. Bunun yanında boru hatlarıyla da Türkiye büyük bir mesafe katetti. Böyle bir demiryolunun Bakü'ye kadar gitmesi, tekrar geri gelmesi elbetteki ekonomiyi canlandıracaktır. İthalat ve ihracat artacak ve gelişim sağlanacaktır. Özellikle de Kars önemli bir Doğu kapısının en önemli merkezi olacaktır. Kars'ta bu merkezlerin canlılığını yaşayacaktır. Dolayısıyla ekonomi düzelecektir, istihdam artacaktır, iş hacmi yükselecektir. Karslıların ekonomik gücü daha da artacaktır. Böyle bir dev projenin yapılması öncelikle ülkemize, sonra da Kars'a çok büyük yarar sağlayacaktır" diye konuştu.
"HER ŞEY DEVLETTEN BEKLENMEMELİ"
Aytemiz, Karslı işadamlarına da çağrıda bulunarak, "Elbette ki her şehirden, özellikle Kars kökenli işadamları Kars'a yatırım yapmalıdır. Her şeyi devletten beklememek gerek. Devletin yapacakları var, bir de özel sektörün yapacakları var. O bakımdan buraya yaptıklarımızı biz doğal sayıyoruz, bunların görevimiz olduğuna inanıyorum. İmkanlarımızın bir bölümünü doğup büyüdüğümüz bu il için harcıyorsak bu bizim görevimizdir. İnşallah bundan sonra da yine bütün Karslıların yararlanacağı projelerde biz olacağız. Bütün Kars kökenli Kars dışındaki işadamlarını da buralara davet ediyoruz. Herkes gücü nispetinde katkı sağlamalıdır. Ekonomi katkılarla düzelir. Katkı olunca da istihdam ve iş hacmi artar ve Karslı mutlu olur. Bunları yapmak gerek" şeklinde konuştu.
Kars Et Kombinası'nın sahibi işadamı Turan Çelik ise BTK demiryolunun Kars'a ve Türkiye'ye kazandıracağı artılardan söz ederek şunları söyledi:
"Kars inşallah çıkmaz sokak olmaktan kurtulacak. BTK Kars'ın ufkunu açacaktır. BTK açılışına bizler de heyecanla katıldık. İstanbul'daki Kars-Ardahan-Iğdır Kalkınma Vakfı yönetim kurulu üyesi işadamlarıyla Kars'a geldik. Bu demiryolunun Kars için çok iyi olacağına inanıyorum. Bütün Batı ile Doğu'yu birleştirecek bir köprü olacağına inanıyorum. Kars'a çok katma değer katacağına inanıyorum. Bizler de işadamları olarak yıllardır mücadele ediyoruz ve bu çıkmaz sokağın içinde çırpınıp duruyoruz. Önümüz yok, ufkumuz yoktu. Şimdi bu BTK bizim yolumuzu açacaktır. Kars'ın yolunu açacaktır. Biz işadamlarını buraya yatırıma çağıracak, yatırıma davet edecektir. Bizler de bütün varlığımızla buraya geleceğiz. Zaten sonumuz doğduğumuz yerlere geri gelme noktasıdır. Ben Karslıyım ve gurur duyuyorum. Kars'a yatırımlarımla da mutluluk duyuyorum."
"DEVLET YATIRIMLARIYLA DEĞİL, TEŞVİKLERİYLE DESTEK VERMELİ"
İşadamları olarak bu bölgeleri ayağa kaldırmak için devletin teşvik vermesini beklediklerini de vurgulayan çelik, "İnşallah hükümetimiz, siyasetçimiz, iktidar partimiz duyarlı olur da bizim yanımızda olur. Teşvik konusunda hep 'veriyoruz, verdik, vereceğiz' deniyor ama biz daha bir şey görmedik. İnşallah bundan sonra göreceğiz. Bunları bekliyoruz, destek bekliyoruz. Kars'ı ben kurtaramam, Kars'ı devlet kurtarır. Devlet buradan elini çekmemeli. Bence devlet yatırımlarıyla değil, teşvikleriyle destek vermeli. Kars'ı bir yerlere getirmeliyiz. Herkes gibi bu insanların da kalkınmak hakkıdır. Kayseri'nin, Konya'nın, Ankara'nın nasıl hakkıysa Kars'ın da hakkıdır. Buranın ekonomik düzeyinin yükselmesi gerek. Geçim standardının yükseltilmesi gerek. Bunu da devletle el-ele vererek inşallah başaracağız. İşadamları olarak, sanayiciler olarak gelişmeye katkıda bulunacağız" dedi.
TBMM Onur Ödülü alan işadamı Resul Yıldız ise onur ödülü almasındaki en önemli etkenin yaptığı hizmetlerden karşılık beklememesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Ben ödül almak için hizmet yapmadım. Herkes imkanı nispetinde doğduğu yere bir şeyler yaparsa devlete de iş kalmaz. Buraya bunca eser bırakan ödül almak için onları yapmadı. Bunlar bizim asli görevlerimizdir. Herkes doğduğu yere bir şey verse yük azalır." İşadamlarından Yavuz Öcal, Şahin Hocaoğlu, Ekrem Tanyıldız, İskender Bozdemir ise Kars'ta bulunmaktan ve tarihi BTK açılışına tanıtlık etmekten büyük gurur duyduklarını, demirden İpek Yolu BTK ile Kafkasya'ya açılacak olmanın heyecanını şimdiden yaşadıklarını dile getirdi.