MERSİN (İHA) - Tarımın yoğun olarak yapıldığı Atayurt Beldesi'nin Belediye Başkanı Sedat Yeğiner, “Tesis, depo ve tarlalarda 5 bin işçimiz çalışmaktadır. Bu da Beldemizde büyük oranla iş istihdamı sağlanmaktadır. 7 bin 300 nüfusumuz var, 5 bin kişi çalışıyor. Bölgemizde ki işçi yeterli gelmediği için Türkiye’nin değişik illerinden insanlar gelerek burada rahatlıkla çalışmaktadırlar. Atayurt Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor” dedi.
Atayurt Beldesinde çilek, serada domates üretimi başta olmak üzere limon, kayısı, üzüm, kayısı, erik, bakla gibi bir çok sebze ve meyve üretiminin gerçekleştirildiklerini ifade eden Atayurt Belediye Başkanı Sedat Yeğiner, “Beldemizde yıllık yaklaşık 50 bin ton domates, 80 bin ton çilek, 80 bin ton limonu, 7 bin ton baklayı ve diğer ürünleri belgeli olarak Atayurt Hal Müdürlüğümüzden yurt içi ve yurt dışı piyasaya sevk ediyoruz” dedi.
Tarımda çalışanların büyük bir çoğunluğunu kadınların oluşturduğuna dikkati çeken Yeğiner, “Tarlada ürün toplayan çalışanlarımızın yüzde 90’ı ve paketleme tesislerinde çalışanlarımızın yüzde 80’i bayandır. Hal esnafı çalışanlarının yüzde 70’i de erkektir. Sebze ve meyve halimiz bölgemizde halkımızın büyük bir bölümüne iş istihdamı da sağlamaktadır” diye konuştu.
Belediye olarak yatırımcıya kapılarının açık olduğunu anlatan Başkan Yeğiner, “Beldemiz tarımsal alanda Silifke İlçemizin ana merkezidir. Beldemizde bin bir çeşit ürün üretilmektedir. Bunları ana başlıkta sıralayacak olursak narenciye, domates, çilek ağırlıklı üretim yapılmaktadır. Bunun yanında kavun, karpuz, üzüm, nektarin, kayısı, yer kirazı aklımıza gelebilecek her türlü meyve sebze üretilmektedir. Erkencilik anlamda bölgemiz çok önemlidir. Meyvelerimizin aroması çok kalitelidir. Bunun belli başlı sebebi ise toprağımızın ve havamızın mikro klima özelliğidir. Bölgemizin toprağında kan eksen can biter dersek yanılmayız. Çok verimli topraklarımız vardır. Bu ürettiğimiz ürünler bölgemizde de ki kurulan tesislerinde işleniyor. Beldemizde şu an 8 adet çalışan soğuk hava ve paketleme tesisi var. 4 tanesi ise halen inşaat halindedir. Bunlarda tamamlandıktan sonra 12 adet mevcut çalışan tesisimiz olacaktır. Beldemizde 1 adet halimiz vardır. Burada 34 dükkanımız vardır. 9 adette sevkıyat deposu vardır. Bu sevkıyat depolarında tüccarlarımız ürünleri işlemektedirler. Bu soğuk hava depolarında ihracat gerçekleşmektedir” şeklinde konuştu.
Rusya ve Ukrayna ülkelerine en fazla ihracat olduğunu kaydeden Başkan Yeğiner şunları söyledi: “Bölgemiz tarım cennetidir. Ancak üreticilerimiz emeğinin karşılığını alamamaktadır. Burada elbette tüketicilerimizi de düşünmekte yarar var. Burada ki sıkıntı tarımda giderlerin yüksek olmasıdır. Bu olay tüketici ve üreticiyi etkilemektedir. İnşallah temennimiz herkesin emeğinin karışlığını almasıdır. Biz Belediye olarak üreticilerimize yatırımcılarımıza her türlü desteği vermeyi çalışıyoruz. Elimizi değil, gerektiğinde bu konuda vücudumuzu taşın altına koymaktan çekinmeyiz. Tüm yatırımcıları beldemize bekliyoruz. Ayrıca bizim bölgemizde üretilen ürünlerimizi yerinde görmek isteyen ve taze taze yerinde yemek isteyen kim olursa olsun gelsinler misafirimiz olsunlar. Özellikle yatırımcılara da her türlü kolaylığı sunmaya hazırız.”
Öte yandan, Silifke İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre ise ilçede 2010 yılı Gayri safi Tarım gelirinin ise 974 milyon 084 bin 750 TL. olduğu 2011 ve 2012 yılının hesaplanmadığı öğrenildi.