HABER

Bugün Dünya Sigarasız Günü

Bugün Dünya Sigarasız Günü

Türkiye'de sigara kullanımı dolayısıyla yılda 110 bin kişinin öldüğü bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütüne üye ülkeler tarafından 1987'den beri her yıl 31 Mayısta sigara salgınıyla oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekilebilmesi amacıyla etkinlikler düzenleniyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre,yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri sigara içiyor. Dünya genelinde sigara kullanan 1.25 milyar nüfusun 2025 yılında 1.6 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumlu olan sigara, yılda 4 milyon, günde 11 bin kişinin çeşitli hastalıklardan hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, tütün dumanında boya sökücü aseton, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yakıtında bulunan metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehiri arsenik ve öldürücü zehirler siyanür ve naftalin bulunuyor.

Boğaz, yemek borusu, mide, böbrek, mesane, ağız, ses telleri, akciğer, kan, pankreas ve rahim ağzı kanserlerine yol açan sigara, 65 yaş öncesindeki kalp damarı tıkanıklığı nedeniyle ölümlerin yarısından sorumlu.

Her 8 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şube Başkanı Dr. Nebil Bal, dünyada her yıl 4 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı öldüğünü bildirdi.

Dr. Nebil Bal, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının önlem alınmadığı takdirde önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkmasının tahmin edildiğini belirti.

Dünyada her yıl 4 milyon, ülkemizde ise 100 bin kişinin genç yaşta sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini vurgulayan Bal, "Sigaranın ne kadar tehlikeli olduğunu gösteren bir başka gösterge ise dünyada her 8 saniyede bir insanın sigaradan dolayı hayatını kaybetmesidir" dedi.

Sigaranın son yıllarda tüketiminin hızla arttığına dikkat çeken Bal, şunları söyledi:

"Son 20 yılda sigara kullanımı Türkiye'de yüzde 80 oranında arttı. Sigaranın içerisinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunmakta ve vücuttaki tüm sistem ile organlara zarar vermekte. Sigara içerisindeki en tehlikeli maddeler nikotin, karbonmonoksit ve katrandır. Sigara içen insanlar esrar, kokain ve alkol gibi diğer zararlı alışkanlıklarına daha çabuk ve kolay alışabiliyor. Sigara içenlerde içmeyenlere oranla akciğer kanseri gelişme riski 15-20 kat daha fazladır. Sigara akciğer kanserleri ölümlerinin yüzde 90'nından, tüm kanser ölümlerinin yüzde 30'undan, bronşit ölümlerinin yüzde 75'inden, kalp krizi ölümlerinin yüzde 25'inden sorumludur."

Günümüzde sigara şirketlerinin hafif, yumuşak veya az kantranlı gibi sloganlarla sigara içmeyi teşvik ettiğini vurgulayan Bal, "Bu yeni çeşitler 20 yüzyılda oldukça fazla popüler olmaya başladı. Sigara şirketleri yeni ürettikleri sigaraların sağlık açısından güvenli olduğu konusunda halkı ikna etmiştir. Sigara şirketleri sinsice ve aldatmaca rakamlarla, çiçek, meyve isimleri ve sağlıkla ilgili güzel mesajlar veren isimlerle adlandırıp maskeleyerek halkı kandırmak ve kazançlarını arttırmayı hedeflemektedirler" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler