Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Anayasa değişikliğiyle ilgili sözlerinin farklı anlamlara çekilmesini çirkin bulduğunu'' ifade ederek, ''Bu Meclis sivil anayasayı yapabilirdi. Bir üzüntü belirtisi olarak, hayıflanma ifadesi olarak 'Fırsat kaçırıldı' dedim. Yoksa Türkiye'nin standartları ilerlemiş, hayatı değişmiş; eğitimde, ekonomide her alanda Türkiye'nin yöneldiği istikamet belli iken buna uygun daha öz ve evrensel ilkeleri kapsayacak, bugüne uygun anayasa yazılmalı'' dedi.
Gül, Agra'da, Hindistan ziyaretini izleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Anayasa değişikliğiyle ilgili sözlerinin farklı anlamlara çekildiğini'' ifade ederek, ''Sözlerimin farklı yönlere çekilmesini ne anlarım, ne hoş karşılarım. Doğrusu çirkin buldum'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şunları kaydetti:
''Bu Meclis'i ben her zaman yücelttim. Halk bu Meclis'i bir parti iktidar yapmış ama dört partiye de grup kurdurmuş. Halkın yüzde 87'sini temsil eden, temsil bakımından en geniş Meclis. Bu Meclis sivil anayasayı yapabilirdi. Bir üzüntü belirtisi olarak, hayıflanma ifadesi olarak 'Fırsat kaçırıldı' dedim. Yoksa Türkiye'nin standartları ilerlemiş, hayatı değişmiş; eğitimde, ekonomide her alanda Türkiye'nin yöneldiği istikamet belli iken buna uygun daha öz ve evrensel ilkeleri kapsayacak, bugüne uygun anayasa yazılmalı. Parti başkanları, gruplar yeni bir anlayış getirirse bu takdir edilir; Anayasanın bazı maddeleri de değiştirilebilir. Çünkü elzem konular var. Bu da Meclis'in yetkisinde olan bir şey.''
Abdullah Gül, bir gazetecinin, Anayasa değişikliğiyle ilgili sözleriyle ilgili bazı yorumların, bundan sonra yapılacak ''Cumhurbaşkanının seçimine bağlandığını'' söylemesi üzerine, şöyle konuştu:
''Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili tartışmaları anlamsız görüyorum. Kaç sene olduğu net ortaya çıkmamışken, beş sene ise henüz bu sürenin yarısında iken bu tür tartışmaları hoş karşılamıyorum. Bizim pozisyonumuzdaki insanlara o tip yakıştırmalarda bulunmak doğru değil, memlekete yazık olur.''