ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SSK Hastaneleri'nin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi sonrasında, bürokratik işlemlerden kaynaklanan kuyrukların sona erdirilmesi için, artık hiçbir hastadan sağlık karnesi, sağlık cüzdanı, vizite kağıdı ve kimlik fotokopilerinin istenmeyeceğini belirterek; tersi durumda davranan kamu görevlileri hakkında idari ve adli takibat yapılacağını ve ortaya çıkacak kamu zararının da sorumlulardan tahsil edileceğini bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SSK Hastaneleri'nin Sağlık Bakanlığı'na devri sonrasında yaşanan sorunların giderilmesi için 81 il ve bağlı ilçelerdeki sağlık kuruluşlarına Valilikler kanalıyla bir genelge yayımladı. "Sağlık Hizmetlerinin Etkili Sunumu" başlıklı genelgede, artan hizmet talebinin etkin bir şekilde karşılanması, tedavi sürecine ilişkin işlemlerin kolaylaştırılması ve hasta memnuniyetinin artırılmasını isteyen Erdoğan, artık hiçbir şekilde hastadan fotokopi istenmeyeceğini bildirdi. 4 maddeden oluşan genelgenin birinci maddesinde, Erdoğan şu önlemlerin alınmasını istedi:
"Sağlık birimlerinde ayrı bir kuyruğa yol açan, tedavi sürecini uzatan ve yasal dayanağı bulunmayan Emekli Sandığı Emeklileri, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu'na tabi olanlar ile Yeşil Kart sahibi hastalardan sağlık karnesi, sağlık cüzdanı, vizite kağıdı ve kimlik fotokopileri istenmeyecek; kontroller görevliler tarafından kayıt-kabul işlemleri sırasında hasta ile karnesinin karşılaştırılması suretiyle yapılacaktır. Bu kontrolü gereği gibi yapmadığı tespit edilen ve kamu zararına neden olan görevliler hakkında idari ve adli takibat yapılarak ortaya çıkacak kamu zararı sorumlulardan tahsil edilecektir."
Erdoğan, tedavi ve ilaç giderlerinin ödenmesi sırasında, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü, Saymanlık Müdürlüğü ve Mal Müdürlükleri tarafından söz konusu belgelerin fotokopilerinin kesinlikle istenilmeyeceğini kaydetti. Eczanelerden ilaç temini sırasında hastalardan reçete dışında herhangi bir belge fotokopisi talep edilmeyeceğinin de altını çizen Erdoğan, muayene prosedüründe reçete ve sevk evrakında doktorun kaşe ve imzasının bulunmasının yeterli sayılacağını, ayrıca başhekimin tasdikinin aranmayacağını belirtti.
Tayyip Erdoğan, "Doktor kaşeleri, doktorun görev yaptığı hastaneyi, diploma numarasını, varsa uzmanlık dalını ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek diğer bilgileri içerecek şekilde hazırlanacaktır. Kaşeler yenileninceye kadar mevcut kaşelerde eksik olan bilgiler doktor tarafından elle yazılacaktır" dedi.