HABER

Bursa'da ürküten sel senaryosu

BURSA (İHA) - Rize'de yaşanan sel felaketi sonrasında Bursa'nın dere yataklarını inceleyen Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın muhtemel sel senaryosu korkuttu. İki saat yağacak sağanak yağmurun Rize'deki tüyler ürperten görüntülerin Bursa'da da yaşanmasına neden olabileceğini belirten Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi (HKMO) Başkanı Temel Öztürk, büyük bir felaketle karşılaşılmaması için yetkilileri önlem almaya çağırdı.

Türkiye'nin konumu, topoğrafik ve jeolojik yapısından dolayı sık sık doğal afetlere maruz kaldığını, vatandaşların ise bu tür faciaları depremle sınırlandırdığını ifade eden Öztürk, "Doğal afet denildiğinde sadece deprem akla geliyor. İnsanların da buna kilitlenmesinden dolayı diğer doğal afetlere hiçbir önlem alınamıyor" dedi. Doğal dengedeki ve eko sistemdeki bozulmaların farklı afet türlerini de beraberinde getirdiğini belirten Öztürk, Bursa'nın yarı kapalı havza olduğunu, bunun da anormal yağışlar yüzünden plansız şehir yapısı için ciddi tehditler oluşturduğunu söyledi.

Bursa'nın Deliçay, Kaplıkaya, Gök, Cilimboz, Akçalar, Karınca dereleriyle Nilüfer çayında yaptıkları tespitlerde dere yatakları üzerine yol, konut ve menfez gibi bir çok yapay engellerle kapatıldığını üzüntüyle gördüklerini kaydeden Öztürk, "Uludağ'ın eteklerinde bulunan dereler binlerce yıldan beri doğal mecralarını oluşturmuştur. Yataklar bugün konut, yol ve menfezlerle kapatılmış, suyun ana derelere ulaşmasını sağlayan su toplama hatlarını, kaçak yapılar, yollar ve otoparklarla doldurulmak suretiyle doğal akış dengesi bozulmuştur. Belediye bile suyun doğal akış alanına yol yapmış. Doğal sit alanlarına varıncaya kadar işgale uğrayan bu akış hatlarının durumunun ciddi olarak değerlendirilmesi, zemin jeolojisinin araştırılması, muhtemel sel felaketi durumuna karşı senaryoların oluşturulması lazım" diye konuştu.

BELEDİYEYE TEPKİ Ekonomik kriz sonrasında kaçak yapılaşma da gözle görülür bir azalma yaşandığını bundan yararlanılarak şehrin rehabilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, "Ayrıca dere yatakları üzerindeki engeller en kısa zamanda kaldırılsın. Bursa'nın yağmur suyu kollektörleri bir an evvel bitirilmeli. Doğal sit alanları ve orman alanlarına karşı her türlü tecavüz, tahribat ve yaptırımlar ilgili merciler tarafından engellenmeli" dedi. Öztürk, Bursa Su ve Kanalizasyon İşletmesi'nin (BUSKİ) yağmur suyu kollektör çalışmalarının yüzde 30'lar civarında olduğunu, bu rakamın muhtemel felaketin şehri daha da kötü bir şekilde etkileyeceğini gösterdiğini de söylerken, "BUSKİ kaynaklarının belediyeye aktarılmak istenmesi, bu tür altyapıların bitirilmesini geciktiriyor. Belediyenin BUSKİ'nin kaynaklarını amaç dışı kullanması Bursa'yı içinden çıkılmaz bir duruma iter" dedi.

En Çok Aranan Haberler