Burun tıkanıklıklarına neden olan durumlar:
• Özellikle çocuklarda geniz eti burnun arkasında tıkanıklık oluşturur.
• Burun içi yapılardan kıkırdak-kemik eğrilikleri (Septum deviasyonları)
• Burun iltihapları
• Burun içinde ekstra et oluşumu (poliler)
• Tümörler
• Doğumsal problemler: doğumsal anomaliler
• Travmalara ve darbelere bağlı burun şekil bozuklukları: Burun kırıkları veya cerrahi ,travmalar sonrasında burun şekil bozuklukları ve burun tıkanıklıkları olabilir.
Burun tıkanıklığı şikayetleri kişileri gerek uykularında gerekse gün içinde yaşantılarında sıkıntıya sokmaktadır. Genellikle mevsim geçişlerinde bu sıkıntıların artmaktadır. Geçiş mevsimlerinde yaşanan fazlaca burun için irritan tozlar ve hava kirliliği soğuk etkileri ve pek çok sebep burun tıkanıklığına yol açmaktadır. Bu günlerde hava değişimlerinin fazlaca olması nedeniyle sıcak kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmekte, dışarı ortama çıkıldığında birden 24-25 dereceli oda sıcaklıklarından çok daha farklı soğuk dış ortam burun tıkanıklığını provoke etmektedir. Kapalı ortamların yeterince havalandırılmaması kış nedeniyle daha az olmaktadır. Ayrıca Artan ısınma araçlarının dumanları , trafik egzoz gazları bu günlerde belli başlı tıkanıklığa neden olan nedenlerdir. Alerjik rahatsızlıklarınız varsa şikayetleriniz provoke olmaktadır. Burunda sorumlu olan mekanizma konka adı verilen burun etleridir. Şişmesi sonucunda tıkanıklıklar oluşmaktadır.
Bu yapı burun içinden geçen havanın nemlenmesinden sorumludur. Aynı zamanda , toz , bakteri gibi mikro organizmaların geçişini önleyen bir mekanizmaya sahiptir. Aslında burun bu durumlarda fizyolojik korunma fonksiyonunu yerine getirmektedir.Bir yandan burundan geçen hava % 60-70 oranın da nemlenir,ısınır akciğerlere öyle geçer. Şayet burun tıkanıklığı fazla ise ağızdan alınan hava kuru ve soğuk olacaktır. Alınan yetersiz hava kalitesi nedeniyle pek çok hastalığa da neden olacaktır. Bakterilerin ve partikülerlerin süzülmesi sağlanamayacaktır. Bu da boğaz ve akciğer hastalıklarına daha yatkınlık demektir.
Burun iltihapları (rinitler, sinüzitle), burun kemik- kıkırdak eğrilikleri, konka denilen burun etlerinin irilikleri nedenleriyle tıkanma derecesini daha artırmakta yada sürekli hale getirmektedir. Bu gibi durumlarda Kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılacak ayrıntılı bir burun muayenesi size yol gösterecektir. Burun tıkanıklığının bilinen en sık nedeni kıkırdak-kemik eğrilikleri, diğer adıyla "deviasyon"dur. Cerrahi yolla tedavi edilmelidir.Bu ameliyata Septoplasti ameliyatı adı verilir. Bu operasyon KBB uzmanları tarafından yapılır. Sık karşılaşılan diğer neden, burun eti şişmesidir. Burun etlerindeki şişmeler ve tıkanıklığın alta yatan sebebine bakılarak tedavi sağlanmalıdır. Alerjik sebebe bağlı ise alerjiye yönelik tedaviler yapılmalıdır. Burun veya sinüslerin iltihabına bağlı ise ilaç tedavileri ve düzenli takiplerle tedavisi mümkündür. Burun içinde ekstra polip denilen et oluşumları mevcutsa, genellikle alerjiye bağlı gelişmektedir. İlaç tedavileri verilmeli, şayet ilaç tedavisi ile düzelmez ise cerrahi tedaviye müracaat edilmelidir. Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi adı verilen bir operasyon planlanır.
**Soru ve görüşleriniz için: