BERLİN (CİHAN)Partilerin genel başkanları ve kurmaylarının katıldığı görüşmeden sonra partilerin genel sekreterlerinin, "Fikirlerimizin örtüştüğü noktalar çok” demeleri dikkat çekti. Bir sonraki görüşme tarihi 14 Ekim olarak belirlendi.
Almanya'da genel seçimlerden yaklaşık iki hafta sonra koalisyon müzakerelerin ilk raundu başladı. Seçimin galibi Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), ilk görüşmesini Sosyal Demokrat Birlik Parti (SPD) ile nötr bir mekanda yaptı. Alman Parlamenterler Cemiyeti binasında gerçekleşen görüşmeye parti başkanları Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) ve Sigmar Gabriel'in (SPD) kurmaylarından oluşan 7'er kişilik heyetle geldi. Yaklaşık üç saat süren ilk görüşmeden sonra partilerin Genel Sekreterleri açıklamada bulundu.
SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, federal, eyalet ve belediye bütçelerini içeren maliye politikaları, vergi politikaları ve diğer konuları ele aldıklarını aktardı. Görüşmenin içeriğini kamuya paylaşılmayacağını belirten Nahles'in "Ortak noktaların çok olduğu görüldü.” demesi dikkat çekti.
Nahles'ten sonra kameraların karşısına geçen CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe ve CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt de görüşmenin olumlu geçtiğini açıkladı. Gröhe, "güzel ve yapıcı” bir görüşmeden bahsetti. Dobrindt ise ilk görüşmede tarafların ortak konuları ele alındığını, farklılıklar diğer görüşmede konuşulacağını aktardı. Bir sonraki görüşmenin tarihi 14 Ekim olarak belirlendi.
Merkel, Seehofer ve Gabriel görüşme yerinden bir açıklama yapmadan ayrılırken, CSU'lu Federal Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer aracına binerken, "Görüşme güzel ve kısaydı” demesi de dikkatlerden kaçmadı.
Toplam 21 CDU, CSU ve SPD'li siyasetçinin katıldığı toplantıda Büyük Koalisyon sinyalleri verilmiş oldu. SPD bu konudaki kararı parti tabanına oylatacağını açıklamıştı. Birlik Partileri ve SPD'nin yönetimi anlaşsa da parti tabanının aksi oy kullanma ihtimali de bulunuyorç
Diğer taraftan Birlik Partileri önümüzdeki Perşembe günü Yeşiller'le müzakere yapacak. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, daha önce müzakerelerin paralel yürütülmesine karşı olduğunu söylemişti. CİHAN