HABER

Büyükanıt ve Chinofotis teknik önlemleri görüştü

Büyükanıt ve Chinofotis teknik önlemleri görüştü

Ankara - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Panagiotis Chinofotis ile gerçekleştirdiği görüşmelerde, "uçuş ve seyir güvenliğinin sağlanmasına yönelik teknik önlemlerin geliştirilmesi" konusunun ele alındığı bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 1-4 Kasım 2006 tarihleri arasında Yunanistan'a resmi bir
ziyaret gerçekleştirdiği hatırlatılarak, ziyaretin, ortak çıkarlara ilişkin konularda görüş alışverişinde bulunmak ve karşılıklı anlayış ve güvenin geliştirilmesi için yeni yollar aramak maksadıyla yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, görüşmede gündeme gelen konularla ilgili şunlar kaydedildi:

"Daha önceden üzerinde mutabakata varılmış olan Güven Artırıcı Önlemlerin (GAÖ) askeri yönlerinin gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi, bu kapsamda
GAÖ'lerin getirilerinin maksimum düzeye çıkarılması için detayların araştırılması.
-Uçuş ve seyir güvenliğinin sağlanmasına yönelik teknik önlemlerin geliştirilmesi.
-Bölgesel güvenliği artırmak ve ortak askeri çıkarları müzakere etmek amacıyla periyodik olarak toplanacak olan Balkan Devletlerinin Genelkurmay Başkanları düzeyinde bir komitenin teşkil edilmesi. İlk görüşmenin, önümüzdeki yılın başlarında Selanik'te gerçekleştirilmesi.
-NATO çerçevesinde Barışı Destekleme Harekatına katılımı sağlamak amacıyla Birleşik-Müşterek Harekat Biriminin teşkil edilmesi.
-Gerekli görüldüğü takdirde, NATO Mukabele Kuvveti harekatına katılmak amacıyla ortak bir kara birliğinin teşkil edilmesi.
-Geniş bir görev yelpazesinde ve alanında çalışma kapasitesine sahip Birleşik-Müşterek Doğal Afet Kurtarma/İnsani Yardım Görev Kuvvetinin teşkil edilmesi.
-İki ülke Kuvvet Komutanları ve diğer Komutanlar arasında karşılıklı çalışma ziyaretleri yapılması.
-Trakya'da, Türk-Yunan sınırında görev yapan personel arasında iyi ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı ziyaretlerin yapılması.
-NATO faaliyetlerine katılan Deniz kuvvetleri unsurları arasında karşılıklı personel değişimi ve iş birliği.
-Bölgesel tehditler ve özellikle yasa dışı göç konusu.
-Her iki ülke Silahlı Kuvvetler personeli arasındaki iletişimin güçlendirilmesi amacıyla, askeri eğitim kabiliyetlerinin ortak kullanımı."
Görüşmede, ayrıca, Irak ve Ortadoğu'da yaşanan güncel gelişmeleri de içerecek şekilde bölgesel güvenlik konularının ele alındığı bildirildi.

En Çok Aranan Haberler