ANKARA (İHA) - Hazine, İç Borç Danışma Kurulu toplantısının bugün yapıldığını bildirdi. Hazine'den yapılan açıklamaya göre, toplantıda ilk olarak Hazine Müsteşarlığı yetkilileri tarafından ihracat, kapasite kullanımı, KDV ve Akaryakıt Tüketim Vergisi gibi büyüme göstergesi olan rakamlardaki gelişmeler üzerinde duruldu ve yüzde 3'lük yıllık büyüme hedefine ulaşma açısından bir sorun yaşanmayacağı gibi yüzde 3'ün aşılabileceği ifade edildi.
Ocak - Haziran 2002 dönemi için borçlanma gerçekleşmelerinin program dahilinde gerçekleştirildiği, borcun ağırlıklı kısmının bu dönemde ödenmiş olduğu, faiz dışı dengenin hedeflenenden daha iyi seviyede gerçekleştiği ve maliye politikalarının uygulanmasında sorun yaşanmadığı belirtilerek bu çerçevede yılın ikinci yarısında borçlanma açısından bir sorun yaşanmasının beklenmediği ifade edildi.
Hazine Müsteşarlığı yetkilileri tarafından Mart ayında yasalaşmış olan 'kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi hakkında kanun'la Hazine Müsteşarlığı'na tanınan kısa vadeli borç alma ve borç verme yetkisi çerçevesinde yapılacak faaliyetler hakkında bir sunum yapılmıştır. Sunumda, söz konusu nakit yönetimi faaliyetlerine Temmuz ayı içerisinde başlanabileceği işlemlerin Merkez Bankası ile koordinasyon içerisinde gerçekleştirileceği ve piyasa yapılacağı sistemine geçildiği zaman işlemlerin bu sistem içinde yer alacak bankalarla yapılmasının planlandığı belirtildi.
Hazine tarafından gelecek dönemde piyasadaki likiditeyi artırmak amacıyla her ihaleden sonra piyasadaki kısa vadeli ya da likit olmayan kağıtların ihale kağıtları ile değiştirilmesini sağlayacak değişim ihaleleri yapılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Toplantıda Merkez Bankası yetkilileri Temmuz ayı başında uygulamaya girecek olan TL ve döviz piyasası düzenlemeleri, hakkında bilgi verdi.
Toplantıda ayrıca Temmuz - Ağustos aylarında yapılacak çalışmalarla son haline getirilecek olan piyasa yapıcılığı sistemine en geç Eylül - Ekim aylarında geçilmesinin hedeflendiği dile getirildi.
Son olarak piyasalarda yaşanan son ekonomik gelişmelerden bahsedilmiş, Temmuz ayı borçlanması için piyasalardaki beklentiler konusunda banka temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunuldu.