Uluslararası piyasalar, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un ABD'nin kredi notunu düşürmesi ve Euro Bölgesi'nin borç krizinin derinleşeceği endişeleriyle hafta içinde önemli çalkantılara sahne oldu.
Uluslararası borsalardaki sert düşüşler ABD ve Avrupa'da hükümetleri çeşitli önlemler almaya sevk etti.
Avrupa Merkez Bankası piyasalardaki borç tedirginliğine karşı pazar gecesi İspanya ve İtalya hükümet tahvillerini satın alma sinyali verdi ve ''tahvil satın alma programını aktif biçimde uygulayacağını'' açıkladı.
Bu önlem piyasalarda yeterli karşılığı bulmadığı için ABD Merkez Bankası yüzde 0 ve yüzde 0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını 2013 yılına kadar bu seviyede koruma kararı aldı.
Fed'in bu kararı önce piyasalara olumlu yansıdı, ancak bu bahar havası fazla sürmedi.
Borsalar bu sefer Standard and Poor's, Fitch ve Moody's'in Fransa'nın ''AAA'' olan kredi notunu teyit etmesine rağmen, Fransa'nın kredi notunun düşürülme riski söylentisiyle sarsılmaya devam etti.
Fransa'nın kredi notunun düşürülebileceği kaygıları arasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tatilini yarıda keserek Paris'e döndü ve ''ekonomik ve finansal durumu'' görüşmek için bakanlarla acil değerlendirme toplantısı yaptı.
Fransa'nın kredi notuyla ilgili spekülasyonların yanı sıra Fransız bankası Societe Generale'nin finansal durumuna ilişkin söylentiler de piyasalara olumsuz yansıdı.
Borsalardaki sert düşüşten özellikle Fransız bankalarının hisseleri olumsuz etkilendi.
Piyasaları sakinleştirmek için Perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Euro Bölgesi'ndeki borç krizini değerlendirmek için gelecek hafta biraraya geleceği bildirildi.
Uluslararası borsalar Perşembe günü Asya'da bir bankanın Fransız bankalarına kredi hatlarını kapattığı, beş bankanın ise Fransız bankalarıyla takası ve karşı taraf riskini gözden geçirdiği haberleriyle yeniden değer kaybetti.
Uluslararası piyasalarda yüksek borçlanma maliyetleri ve söylentilerin vurduğu borsalarda güveni sağlamak amacıyla dün Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın bazı finansal şirketlerin hisselerinin borsalarda açığa satışlarının yasaklanması kararı devreye sokuldu.
Bu karar piyasaları rahatlattı ve Avrupa borsaları haftayı yükselişle tamamladı.
Euro Bölgesi'nin borç krizinin yayılacağı ve küresel ekonominin büyümesine ilişkin endişeler nedeniyle küresel borsalarda yaklaşık üç haftadır süren dalgalanmanın maliyeti ağır oldu.
Küresel borsaların değer kaybı 26 Temmuz-11 Ağustos'ta 6,8 trilyon doları buldu.
ABD'de borsalar üçüncü haftada da değer kaybetti.