İzlanda Üniversitesi jeofizikçilerinden Pall Einarsson, "Hekla çevresinde son iki-üç gündür olağandışı hareketlilik gözlenmekte. Bu hemen bir patlama olacağı anlamına gelmese de, yanardağın patlamaya hazır olduğunu gösteriyor. Magma artışı yüzünden yanardağ son birkaç yıldır yavaş yavaş genişlemekteydi." dedi.
Hekla yanardağı, 2010 ilkbaharında infilak ederek Avrupa çapındaki hava ulaşımında çok büyük aksaklık yaratan Eyjafjoell yanardağının yakınında yer alıyor.
Fransız Haber Ajansı AFP'nin bildirdiğine göre, İzlanda Sivil Savunma Dairesi, Hekla'daki gelişmenin yakından izlendiğini kaydetti.
Jeofizikçi Ari Trausit Gudmundsson da Hekla çevresinde yapılan ölçümlerin "son derece olağanüstü olduğunu ve yanardağın patlamaya hazır göründüğünü" söyledi.
Gudmundsson, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Birşeyler oluyor ama Hekla'nın ne zaman infilak edeceği veya infilak edip etmeyeceği belirsiz." dedi. Hekla infilak ederse, ne boyutlarda bir aksaklık yaşanacağı sorusuna yanıt olarak Gudmundsson, yanardağın, patlamanın ilk birkaç saniyesi içinde kül ve lav püskürtme eğiliminde olduğunu söyledi.
Orta Çağ'da İzlandalılarca "Cehennem Kapısı" diye adlandırılan Hekla yanardağı, İzlanda'nın en faal yanardağlarından biri ve son 1000 yılda 20 kez infilak etti. Hekla en son 2000 yılının Şubat'ında infilak etmişti.
Fransız ajansı, son 50 yıldır her on yılda bir infilak eden Hekla yanardağının, çok değişik ve tahmini zor patlamalarıyla ünlü olduğunu; Hekla'daki patlamaların bazen bir iki günde son bulduğunu; bazen aylar, hatta yıllarca sürdüğünü bildiriyor.
1491 metre yüksekliğindeki Hekla yanardağı Reykyavik'in 110 km. doğusunda yer alıyor ve İzlanda'da son 1000 yılda oluşan tefra tabakalarının yaklaşık yüzde 10'unun (yaklaşık 5 kilometre küp) Hekla yanardağından püskürtüldüğüne inanılıyor.
İzlanda'daki son iki yanardağ patlamaları ardından jeologlar ülkedeki yanardağların daha faal bir döneme girdiğini ve yeni patlamalar beklenebileceğini söylüyorlar.