17.Milli Eğitim Şurası'nın kapanışında konuşan Hüseyin Çelik, "üniversiteye giriş sistemi" ile ilgili tartışmalara değindi. Çelik, şunları söyledi:
"Komisyonda yapılan oylamalar esnasında farklı, burada biraz daha farklı bir görüşün ortaya çıkması, 'Hükümet veya Bakanlık daha önce ortaya bir görüş, irade koydu, sonra bundan geri döndü' şeklinde yorumlanırsa, bu kesinlikle ideolojik bir bakış açısı olur. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı, bakan olarak ben ve arkadaşlarım komisyonlarda dikte ettirici bir irade asla ortaya koymamışlardır.
Genel Kurul'da da koymamışlardır. Alınan kararlar Milli Eğitim Şurası'nın kararlarıdır. Herkes buna saygı duymalıdır. Karar, komisyondaki gibi olsaydı da saygı duymalıdır, buna da saygı duymalıdır. Farklı taraflara çekmenin çok etik olmadığını düşünüyorum."
'TÜRKİYE'DE EĞİTİM LAİKTİR'
Şura'ya katılan 866 kişinin büyük emek sarf ettiğini belirten Çelik, şöyle devam etti:
"Bu emeğe rağmen, 'Eğitim dinselleştirilmek isteniyor', 'Laik eğitim elden gidiyor' şeklinde de karşı toplantılar yapılıyor. Özellikle Şura'ya yönelik bu ithamları reddettiğimizi, Şura adına bunları kabul etmediğimizi ifade etmek istiyorum. Bu kürsüden bütün Türkiye'ye, medyamıza ve eğitim camiasına seslenmek istiyorum:
Türkiye'de eğitim laiktir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin olmazsa olmaz vasıflarından birisi laik olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, bir kez daha vurguluyorum, bizim ortak paydalarımızdır. Hükümet olarak, ben Hüseyin Çelik olarak, Milli Eğitim Bakanı olarak din üzerinden, imam hatip okulları üzerinden, kutsallarımız üzerinden günlük küçük politika yapılmasını tek kelimeyle iğrenç bulurum. Ama bunlar üzerinden muhalefet yapmayı, bu unsurlar kullanılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na, benim şahsıma veya hükümetime karşı bir muhalefet stratejisi geliştirmeyi, bunu sadece siyasi partiler düzleminde söylemiyorum, tek kelimeyle etik bulmadığımı, iğrenç bulduğumu ifade etmek istiyorum. Din, siyasete alet edilmemelidir, din muhalefete de, medyaya da alet edilmemelidir."