MERSİN (İHA) - Mersin'de 'Dünya Çevre Günü'nde Çöp Fabrikası'nda düzenlenen 'Beş Çay'ı ile kentin en büyük problemi olan çöp sorunu protesto edildi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde, insan sağlığını doğrudan tehdit eden çöp fabrikasının bölgeden kaldırılması istenirken, vatandaşlar Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'a tepki gösterdi.
Akdeniz Sosyal Forumu Toroslar Çevre Meclisi tarafından düzenlenen eylem, yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığı Toroslar Belediyesi Çavuşlu Mahallesi'ndeki Çöp Fabrikası'nda yapıldı. Eyleme, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Güler, Akdeniz Sosyal Forumu Başkanı Kemal Dama, bölgedeki mahalle muhtarları ile birlikte yaklaşık 500 kişi katıldı.
Çevreye yaydığı pis koku ve yeraltı sularına karışan kimyasal maddelerle direk ya da dolaylı olarak 250 bin kişinin sağlığını tehdit eden Çöp Fabrikası'ndaki tehlikeye dikkat çekmek için toplanan kalabalık, fabrika girişinden çöp yığınlarının bulunduğu yere kadar davul zurna eşliğinde yürüdü. Kalabalığın çöp yığınları arasındaki yürüyüşü sırasında, çevreye yayılan pis kokudan korunmaya çalışanlar ya maske taktı yada elleriyle ağızlarını ve burunlarını kapattı. Yaklaşık 15 dakika süren yürüyüşün ardından çöp yığınlarının önünde yapılan basın açıklamasıyla, Mersin'deki çevre kirliliğine dikkat çekildi.
Akdeniz Sosyal Forumu Derneği Başkanı Kemal Dama, konuşmasında Karaduvar Mahallesi'ndeki dolum tesislerinin çevreye verdiği zarar ve ATAŞ Rafinerisi'ndeki yangının neden olduğu tehlikeyi hatırlatarak, "Kentin güney, kuzey ve doğu yakasındaki sorun Mersin'in sorunudur. Çöp de sadece Toroslar'ın değil tüm Mersin'in hatta Türkiye'nin sorunudur. Güçlerimizi birleştirdik ve bu sorunların çözümü için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
Mersin Çöp Fabrikası'nı vahşi çöp depolama alanı olarak adlandıran Akdeniz Sosyal Forumu Toroslar Çevre Meclisi Üyesi Bektaş Özkan ise, çöplerin buraya hiçbir işlem yapılmadan depolandığını söyledi. Özkan, 1 milyon insanın ürettiği kimyasal madde, hafif ve ağır metaller, plastik, hastane atıkları ve daha bir çok zararlı atığın buraya döküldüğünü belirterek, buradan havaya karışan zararlı gazların insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini kaydetti. Buradaki sorunun 250 bin insanı doğrudan etkilediğini ifade eden Özkan, "Bu, günümüzde bizler için kabul edilebilir bir uygulama olamaz. Birlikte bir çözüm bulmalıyız. Çünkü kaybedilen insan yaşamının ve sağlığının geri getirilmesi olası değildir. Hiç zaman kaybedilmeden çöp depolama sorunun çağdaş bir modelle çözümünü talep ediyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından vatandaşlara zehirlenmemeleri için panzehir olarak kolilerle getirilen ayran dağıtılırken, öfkeli halk davet edildiği halde eyleme katılmayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'a tepki gösterdi. Akrabalarının nefes darlığından öldüğünü ileri süren bazı vatandaşlar, eş, dost, kardeş bir çok yakınlarının evde hasta yattığını söyledi.