Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), küresel iklim değişikliğine karşı farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan ve bu akşam yapılacak bir saatlik ışık kapatma eylemi için, kişi ve kurumların desteğini bekliyor.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doğal kaynakları koruyarak gelecek kuşaklara sağlıklı şekilde bırakabilmenin yaşamsal önem taşıdığını söyledi.
Türkiye'nin önceliklerine göre, su kaynakları, orman, deniz ve kıyı programları hazırlayarak çevresel sorunlara çözüm bulmayı amaç edindiklerini belirten Demirayak, bu konuda, hükümetler, yerel yönetimler ve yöre halkının yanı sıra kurum ve kuruluşlar ile toplumun her kesiminin desteğini almaya çalıştıklarını ifade etti.
Demirayak, küresel iklim değişikliğinin tehlikeli boyutlara varmasını önlemek amacıyla iş yerlerinde, evlerde, tatilde ve alışveriş gibi yaşamın her anında bilinçli tüketim ve sorumlu davranılması gerekliliğine dikkati çekerek, "İhtiyaçlarımızın ötesinde kullandığımız doğal kaynaklar hızla tükenirken, atıklar ve ortaya çıkan emisyonlar nedeniyle yeryüzünün dengesi hızla bozuluyor" dedi.
Demirayak, doğal kaynakların tüketiminin aynı hızla devam etmesi halinde, yakın bir gelecekte sıkıntılı süreç başlayacağını ve bu sıkıntıların da önlenemez boyuta varacağını belirtti.
Küresel iklim değişikliğinin, doğal yaşamın dengesini bozan sorunların başında geldiğini bildiren Demirayak, şöyle konuştu:
"Bunu önlemek ve küresel iklim değişikliğine karşı farkındalık yaratmak amacıyla geçen yıl WWF-Avustralya'nın girişimiyle bir saatliğine ışıkları ve elektrikli aletleri kapatma eylemi başlatılmıştı. Küresel iklim değişikliği üzerinde basit bir eylemle yaratabileceğimiz değişimi gösteren eylem, bugün küresel bir harekete dönüştü. WWF-Türkiye olarak, bu yıl bu akşam 20.00 ve 21.00 saatleri arasında yapılacak eylemde, dünyanın tüm büyük şehirlerinde olduğu gibi ülkemizde de aklı ve kalbiyle değişimin bir parçası olmak isteyen herkesi ve her kurumu, iklim değişikliğine karşı topyekün mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla bu eyleme katılmaya çağırıyoruz."
Demirayak, insanların küresel iklim değişikliğini durdurmak için küresel ısınmayı yavaşlatmak zorunda olduğunu, dünyanın her yerindeki tehditlerin endişe verici olduğunu söyledi.
Yaşanan olağan dışı meteorolojik olaylar, su kaynaklarının azalması, canlı türlerinin yok olması ve yaşam alanlarının kaybının, farkına yeni varılmaya başlanan ilk etkiler olduğunu söyleyen Demirayak, şunları kaydetti:
"WWF-Türkiye olarak, küresel iklim değişikliğine dair farkındalık yaratmaya çalışırken, mutlaka bireyler ve kurumların desteğini görmemiz lazım. "Earth Hour" (Dünya Saati) adı verilen bu eylem, küresel iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak, insanların sesini duyurmak ve onları sembolik de olsa harekete geçirmek üzere atılan önemli bir adım. Eyleme katılanlar, dünyanın farklı yerlerindeki insanlarla aynı anda gerçek bir soruna değişim yaratma mesajı verecek. Yaratmak istediğimiz değişimin kendisi olmak için harekete geçme zamanı."
Demirayak, Geçen yıl İstanbul'da İş Kuleleri ve binlerce bireyin destek verdiği bu eyleme katılacak kurum ve kuruluşların WWF-Türkiye'nin internet sitesinde açıklanacağını bildirdi.