HABER

Çevre Komisyonu'nda "Cargill" tartışması

ANKARA (ANKA) - Meclis Çevre Komisyonu'nda, AKP Bursa Milletvekili Mehmet Altan Karapaşaoğlu tarafından verilen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifinin görüşmeleri sırasında "Cargill" tartışması yaşandı. Komisyon üyesi olmayan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan toplantıya katılarak kanun teklifinin "Cargill'i kurtarma teklifi" olduğunu söyledi. Teklif sahibi Karapaşaoğlu ise "Biz bu kanun teklifini Cargill'i önümüze koyarak yapmadık. İstiyorsanız ‘Cargill yararlanamaz' diye bir madde koyun, benim Cargill sorunum yok" karşılığını verdi. Seyhan, toplantıda Cargill'in mahkeme kararına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğüne işaret ederken AKP'li Karapaşaoğlu, "Cargill'in çalışma ruhsatı iptal edilmedi, devlet izinleri iptal edildi, Cargill'in çalışması yasal" dedi. Karapaşaoğlu "Kaldı ki mahkemelerin her kararının yasal olduğunu da düşünmüyorum" şeklinde konuşurken, CHP'li üyeler bu sözlere "Yargıyı töhmet altında bırakıyorsunuz" diyerek itiraz etti.

TBMM Çevre Komisyonu'nda, AKP Bursa Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili Mehmet Altan Karapaşaoğlu tarafından verilen "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ve Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi" görüşüldü.

- "TEKLİF AF GETİRİYOR" -
Teklif hakkında bilgi veren AKP Bursa Milletvekili Mehmet Altan Karapaşaoğlu, 22 bin civarında tarım dışı amaçla kullanıma açılmış tesis bulunduğunu belirtti. MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, teklifle af getirildiğini belirterek "Kanunun özünde bir af vardır. Tarım dışı arazileri yasal hale getiriyor" dedi. Cengiz, tarım dışı amaçla kullanıma açılmış 22 bin tesisin incelenmesini önerdi. Karapaşaoğlu ise af getirildiğine yönelik eleştirilere "Bu maddenin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesinin sebebi af getirdiğine ilişkindi. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararında, af olmadığı belirtildi" karşılığını verdi.

- "CARGİLL'İ KURTARMA TEKLİFİ" -
Komisyon üyesi olmayan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ise, teklifin 2'nci maddesinin "Cargill'i kurtarma maddesi" olduğunu öne sürdü. Cargill için iki kez af çıkarıldığını ancak bunların Mahkeme'den döndüğünü belirten Seyhan, "Cargill'in önünü açmak bizim görevimiz değil. Başbakan ABD'ye gitti ve iki gün sonra dönemin Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Sanayi Komisyonu'na bir tasarı sundu. Ancak Cargill'le ilgili mahkemenin kararı bu işe izin vermedi. Mahkeme kararını yok sayacak bir kanun çıkarıyoruz. Bu Cargill'i kurtarma kararıdır" dedi.

- "22 BİN ŞİRKETTEN BİRİ DE CARGİLL OLABİLİR" -
Seyhan'ın konuşması üzerine söz alan AKP İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar ise ülkenin gerçeklerine ve halka hizmet çerçevesinde düzenleme yapmak zorunda olduklarını belirterek "bu durumda 22 bin şirket var, bunlardan biri de Cargill olabilir. Olaya sadece bu noktadan muhalefet etmenin doğru olmadığını düşünüyorum" dedi. CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış ise Cargill'in tatlandırıcı fabrikası olduğuna dikkat çekerek "tatlandırıcıların ABD'de obez bir toplum oluşturduğunu, mesane kanserlerinde etkili olduğunu biliyoruz" iddiasında bulundu.

- AKP'DEN CARGİLL SAVUNMASI -

Komisyon toplantısında AKP Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise Cargill'in 2002 yılından önce faaliyete geçmiş bir şirket olduğunu belirterek "Cargill, AKP'den önceki hükümetler döneminde kurulmuş. 2002'den çok önce Türkiye'ye gelmiş, yatırım yapmış. Başbakan'ın, bakanların yurtdışı gezilerinde hep Cargill örneği verilmiştir. Kendilerine ‘bizi yabancı sermaye olarak Türkiye'ye nasıl çağırıyorsunuz' diyerek bu durumun düzeltilmesini istemişlerdir. AK Parti Cargill'i kurtarmaya çalışıyormuş gibi bir anlayışı kabul etmek mümkün değil" diye konuştu.
Komisyon üyelerinin ardından yeniden söz alan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ise "Siyasette bizden önce olmuş diyemeyiz. Siyaset rıza almak, gönül almak anlayışı üzerine yapılmaz. Bu şekilde yapılırsa sorun yumağı büyür... Bugün konuştuğumuz Cargill, mahkeme kararına rağmen izinsiz çalışıyor, sormanız gereken mahkeme kararına rağmen nasıl çalıştığıdır. Çevre Komisyonu, hassasiyeti bırakmasın, çekincesini koysun. Hukuk kararlarını hiçe sayarak birilerine af getirmek, istismarı artırır" dedi. AKP'li Karapaşaoğlu ise "Bursa sadece Cargill demek değil. Biz kanun teklifini Cargill'i önümüze koyarak yapmadık. Çok istiyorsanız, bu kanundan cargill yararlanamaz diye bir madde koyun. Benim Cargill sorunum yok" karşılığını verdi.

- KARAPAŞAOĞLU: MAHKEMELERİN VERDİĞİ HER KARAR YASAL DEĞİL -
Komisyon toplantısında, kanun teklifi sahibi AKP'li Karapaşaoğlu'nun "Cargill'in çalışma ruhsatı iptal edilmedi, devlet izinleri iptal edildi. Cargill'in çalışması yasal. Kaldı ki mahkemelerin verdiği her kararın yasal olduğunu da düşünmüyorum" şeklindeki sözleri tepki çekti. CHP'li komisyon üyeleri Karapaşaoğlu'nun bu sözlerine "Yargıyı töhmet altında bırakıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

En Çok Aranan Haberler