HABER

Çevreyi kirletenler yandı!

Çevreyi kirletenler yandı!

Ankara - Çevre Kanunu uyarınca verilecek idari para cezaları yeniden düzenlendi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2872 Sayılı Çevre Kanununda değişiklik yapan 5491 sayılı kanunun 14. maddesi ile değişik 20. maddesi uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin genelgesi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, hava kirliliğine ilişkin cezalar şöyle:

-Emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri için 500 YTL, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahipleri için 1000 YTL.

-Hava kirliliği yönünden kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tabi tutulan tesislerle ilgili olarak 24 bin YTL, emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşanlar için 48 bin YTL.

-Toplu veya ferdi ısıtılan konutlarda, standartlara aykırı emisyona neden olunması durumunda; her bağımsız bölüm için 300 YTL. -Yönetmelikle belirlenen sınır değerlerin üzerinde kokuya sebep olan emisyonları çevreye verenler için 2 bin YTL.

-Çevre Kanununun 14. maddesi uyarınca çıkarılan yönetmeliğe göre önlem almayan veya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olan konutlar için 400 YTL, ulaşım araçları için 1200 YTL, işyerleri ve atölyeler için 4 bin YTL, fabrika, şantiye ve eğlence yerleri için 12 bin YTL.

Ülkenin egemenlik alanlarındaki denizler, göller ve akarsulardaki kirliliğe gemilere groston başına verilecek cezalar şöyle:

-Petrol ve petrol türevleri tahliyesi veya deşarjı yapan tankerler için 1000 gros tona kadar 40 YTL, 1000-5000 gros tona kadar 10 YTL, 5000 gros tondan fazla olanlara ilave her gros ton başına 100 YKr.
-Katı atık bırakan veya evsel atıksu deşarjı yapan tanker, gemi ve diğer deniz araçlarından; 1000 gros tona kadar 10 YTL, 1000-5000 gros ton arasında olanlara bu miktar ve ilave her gros ton başına 2 YTL.

Cezanın derhal ve defaten ödenmemesi veya bu hususta yeterli teminat gösterilmemesi halinde, gemiler ve götürülebilen diğer deniz vasıtaları en yakın liman yetkilisine teslim edilecek.

Sulara atık boşaltanlara 24 bin YTL, içme ve kullanma sularına atık boşaltanlara 48 bin YTL ceza verilecek. Atıkları toprağa veren tesislere 24 bin YTL, konut ve bağımsız bölümlere de 600 YTL ceza verilecek.

Denizlerden, akarsu ve göller ile tarım alanlarından kum, çakıl ve benzeri maddeleri alan gerçek kişilere metreküp başına 120 YTL ceza kesilecek.

Tehlikeli atıkların her ne şekilde olursa olsun ülkeye girişini sağlayan veya tehlikeli atıkları ilgili mercilere ön bildirimde bulunmadan ihraç eden veya transit geçişini yapan gerçek kişilere ayrı ayrı 2 milyon YTL ceza verilecek.

Yasak ve sınırlamalara aykırı olarak tehlikeli atıklarla ilgili ticari faaliyette bulunanlara bin ile 1 milyon YTL arasında ceza kesilecek. Atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara 60 bin YTL ceza verilecek.

Biyolojik çeşitliliği tahrip eden, özel çevre koruma bölgeleri için tespit edilen koruma ve kullanma esaslarına aykırı davranan gerçek kişilere 20 bin YTL ceza verilecek.
Sulak alanların doldurulması veya kurutulması yolu ile arazi kazanan gerçek kişilere 100 bin YTL ceza kesilecek.

Anız yakan gerçek kişilere de her dekar için 20 YTL ceza verilecek.

Çevre Kanununda öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenler ile çevre yönetim birimini kurmayanlara 6 bin YTL ceza verilecek.

Umuma açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirleten kişilere 100 YTL ceza verilecek.

Kurum, kuruluş ve işletmeler ise bu cezanın 3 katını ödeyecek. Bu idari para cezalarına karşı tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde idare mahkemesinde dava açılabilecek.

En Çok Aranan Haberler