Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, partisinin terör konusunda verdiği araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu'nda reddedildiğini hatırlattı.
Önergelerinin önemini ve herkesin terör karşısında birlik ve beraberlik içinde olmasının gerekliliğini vurgulayan Gök, önergelerinin başta Suruç'taki terör saldırısı olmak üzere PKK dahil farklı örgütlerin gerçekleştirdiği tüm saldırıları kapsayan nitelikte olduğunu söyledi.
Önergenin AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini belirten Gök, "Dün Meclis'teki oylamada dört partiyi ortak deklarasyona davet eden iktidar partisinin tutumunun ne kadar ibret verici olduğunu gördük. Halbuki onlar da buna dört elle sarılmalıydı" dedi.
Terör konusunda kurulacak bir araştırma komisyonunun tüm partilere mensup üyelerden oluşacağını, bunun da ülkede güven ortamının oluşmasına, birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesine katkı sağlayacağını söyleyen Gök, "Maalesef bu engellenmiştir. İktidar partisi, kendisinin 7 Haziran seçimlerinde biten iradesine rağmen, seçimlerden sonra ortaya çıkan Meclis tablosunda Meclis'in yeni bir irade koymasını engellemiştir" diye konuştu.
-"MHP'nin, niçin ret oyu verdiğini kamuoyu bilmek istemektedir"
Gök, esas şaşırtıcı olanın MHP'nin tavrı olduğunu savunarak, Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: "(Terör araştırılsın) diye verdiğimiz önergeye MHP'nin niçin ret oyu verdiğinin anlaşılması mümkün değildir. Dün MHP siyaseten iflas etmiştir. Oylama sırasındaki ikircikli, mahçup, çekingen tavırları, oy versinler mi, vermesinler mi şeklindeki kimsenin anlayamadığı, sonra AKP sıralarından kendilerine 'hadi niye vermiyorsunuz' çıkışı üzerine Grup Başkanvekili'nin lütfen el kaldırması sonrasında, MHP'lilerin kullandıkları oy, tam bir aczin ifadesidir. MHP'nin siyasetinin iflas ettiğinin göstergesidir. MHP'nin bu önergeyi anlamadığı bellidir. Bu önergede PKK terörü de vardır. MHP verdiği ret oyu ile PKK terörünün araştırılmasını da engellemiştir. Dilinden PKK'yı düşürmeyen MHP'nin, PKK terörünün de araştırılmasını içeren önergemize niçin ret oyu verdiğini kamuoyu net bir şekilde bilmek istemektedir. MHP'nin kamuoyuna kendini anlatma mecburiyeti vardır. Biz MHP'yi anlayamıyoruz ve tanıyamıyoruz."
-"CHP'nin görüşü yanlış yorumlanmıştır"
Konuşmasında koalisyon görüşmelerine de değinen Gök, CHP'nin daha önce açıkladığı 14 maddeden oluşan ilkelerinin 5'e düştüğüne ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Gök, "CHP'nin 14 ilkesi olduğu gibi ortada durmaktadır. CHP'nin, 14 ilkesinin ışığında Türkiye'nin 5 önemli meselesinin acilen çözümlenmesini öneren görüşü yanlış yorumlanmıştır. CHP'nin ışığı altında, bu beş ana şart değerlendirilecektir. 14 ilkemiz durmaktadır. Eğitim, dış politika, Kürt sorunu, yeni anaya ve ekonomi, yeni kurulacak bir hükümetin öncelikli şartlarından olup, 14 ilke çerçevesinde şekillendirilecek ve yürütülecektir" diye konuştu.
-"Eşinize, milletvekiline hitap ettiğiniz gibi hitap ediyorsanız, vay halinize"
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantısında HDP'li kadın milletvekiline yönelik sözlerini de eleştiren Gök, "Çirkin bir davranıştır. Bu aslında Bülent Arınç'ın kadınlara yönelik sık sık yaptığı bir nitelendirmedir. Arınç ve içinde bulunduğu partinin bilinçaltı ortaya çıkmakta. Kadın, erkek hepsi eşittir Sayın Arınç. Sizin eşiniz de sizinle eşittir. Eğer siz evde eşinize, orada milletvekiline hitap ettiğiniz gibi hitap ediyorsanız, vay halinize" ifadelerini kullandı.
-"Niçin bu yoldan çıktığınızı da analara anlatınız"
Açıklamalarının ardından Gök'e, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın Dolmabahçe görüşmesine ilişkin değerlendirmesi soruldu. Kürt sorununun AK Parti'nin istekleri yönünde şekillendirilecek bir konu olmadığını, bu sorunun çözüm yerinin TBMM olduğunu dile getiren Gök, "Bir yandan kapalı kapılar arkasında ortaklıklar teşkil edeceksiniz, işinize gelmediği zaman bunlardan sarfınazar edeceksiniz. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Kürt sorununun çözüm adresi TBMM'dir. Sayın Yalçın Akdoğan, bu süreç başlarken sürecin mimarları arasında gösterilmiştir. 'Analar ağlamasın diye biz bu yola girdik' diyorsanız, bugün niçin bu yoldan çıktığınızı da analara anlatınız" şeklinde konuştu.
Gök, "Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun MHP ile de koalisyon görüşmelerinin devam ettiği yönünde açıklaması oldu. Acaba CHP ile bir sorun mu var?" sorusuna ise "MHP'nin 7 Haziran seçimlerinden sonra AKP'ye cankurtaran simidi gibi davranışlarına hepimiz tanık oluyoruz. Bu onların kendi bilecekleri bir iştir. CHP'nin görevlendirdiği heyet AKP ile bir koalisyon olabilir mi, olamaz mı arayışını sürdürüyor. Ama MHP'nin ikircikli tavrı onları her zaman AKP ile yan yana da itebilir" karşılığını verdi.
-"AKP'ye bağlı olarak nasıl oy kullandıklarını hepimiz gördük"
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın Genel Kurul'un olağanüstü toplanmasını aslında HDP'nin istediği ancak, bunu sağlayacak sayıda milletvekili olmadığı için önergeyi CHP'ye verdirdiği yönünde açıklaması olduğunun hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine de Gök, CHP'nin bağımsız bir parti olduğunu ve kararlarını kendi ilgili kurullarında aldığını belirtti. Gök, "CHP'nin alacağı her kararın arkasında başka bir arayış aramak yanlıştır. CHP, kendi kararını kendi alır. Ama MHP'nin dünkü oylamada oy verirken AK Parti sıralarından 'niçin el kaldırmıyorsunuz' söylemlerinden sonra el kaldırmalarını da Sayın Oktay Vural'ın kamuoyuna anlatmasını isterim. AKP'ye bağlı olarak nasıl oy kullandıklarını hepimiz gördük. Bu aczi de kendilerinin bir anlatması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
(AA)