CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. Türkiye'de çatışmasızlık döneminin sonlanması ve siyasi, toplumsal barışın tesisi için atılması gereken somut adımların varolduğunu dile getiren Tanrıkulu, gerek yasal düzlemde gerekse uygulamada gerçekleştirilmesi gereken düzenlemeler, sürecin ilerleyip ilerlememesini önemli ölçüde belirleyeceğine dikkat çekti.
Türkiye toplumunun artık daha fazla zaman kaybetmek ve küçük hesaplarla belirlenmiş taktiksel hedeflerin peşinden sürüklenmek istemediğini belirten Tanrıkulu, bunun kalıcı bir barışın tesisi, demokratik bir Türkiye'nin inşası için elzem olduğunu ifade etti. Bu bakımdan başta hükümet olmak üzere tüm siyasi aktörlerin bu konuda sorumlulukla hareket etmeleri gerektiğini belirtti.
Öte yandan kısa vadede, çatışmasızlığın sağlanması ve sürecin akamete uğramasını engellemek için gerekli tedbirler alınmak durumunda olduğunu anlatan Tanrıkulu, "Bunun için hükümetin tüm birimlerinin büyük bir sorumlulukla, öngörülü davranarak hareket etmesi gerekmektedir. Benzer bir biçimde, Kürt sorununun yapısal boyutlarını giderme konusunda da çeşitli düzenlemelere gidilmesi toplumun beklentisidir. Doğu ve Güneydoğu’dan gerek muhtelif batı illerindeki gerekse batı illerindeki başvuran ve Türkçe bilmeyen yurttaşlar, sorunlarını hekimlere ve hastane personeline anlatmakta çok ciddi sorunlar yaşıyor. Bilindiği üzere tıpta bir hastaya teşhis koymanın en önemli aşamalarından biri, hastalığın hikâyesini bilmektir. Ne yazık ki pek çok yurttaş, hastalığının hikâyesini hekimle paylaşmakta güçlük çekmekte, bu da ciddi sorunlara, tanı, teşhis ve tedavi aşamalarında yanlış yöntemlere başvurulmasına sebebiyet vermektedir. Bu problemler hem hekim hem de hasta açısından sorunlar yaratmaktadır." dedi.
Tanrıkulu, Sağlık Bakanından şu soruların cevabını istedi: "Özellikle hastanelerde Kürtçe bilen hekim ve diğer personellerin atanması için herhangi bir hazırlık içinde misiniz? Hastanelerdeki Hasta Hakları birimlerinde Kürtçe bilen personel istihdam etmeyi düşünüyor musunuz? Kürtçe bilen, tıbbi kavramları Kürtçe anlatabilecek personelin yetiştirilmesi için herhangi bir eğitim çalışması yürütecek misiniz? Ekonomik geri kalmışlıkla birlikte, Doğu ve Güneydoğu’daki pek çok il, ilçe ve kasabada sağlık personeli kıtlığı da çekilmektedir. Pek çok ilimizde 'modern' hastane binaları inşa edilmesine karşın, buralardaki hekim kadrosu, hastaları farklı illere gitmeye mecbur bırakmaktadır. Bununla birlikte bölgedeki hastanelerde teknik donanım ve uzman hekim kadrosu açısından da eksiklikler olduğu bilinmektedir. (CİHAN)