ANKARA (İHA) - CHP'nin 21 Aralık Pazar günü gerçekleştirilecek 14. Olağanüstü Kurultayı'nda program ve tüzük değişikliği taslakları oylanacak.
CHP'nin tüzük ve program değişikliğine yönelik olağanüstü kurultayı, pazar günü saat 10.00'da Sheraton Otel'de gerçekleştirilecek. Parti Programı Hazırlık Komisyonu ile Tüzük ve Kurultay Yönetmeliği Hazırlık Komisyonu tarafından hazırlanan tüzük ve program, kurultayda delegelerin oylarına sunulacak. Hazırlanan program taslağında 23 öncelikli hedef ve 58 iddia yer alıyor. 'Değişim İçin Pusula' adını taşıyan yeni program taslağında 'Etnik kimlik bir şereftir' ana başlığı altında, 'kişisel kültürel hakların
çoğulcu demokrasinin gereği olduğu, çağdaşlığın asimilasyon değil entegrasyonu öngördüğü, anadilin kültürel diyaloğun, resmi dilin ise siyasal birliğin aracı olduğu' vurgulanıyor.
Anayasa'nın tümden değiştirilmesine karşı çıkan CHP, yeni programında Anayasa'nın evrensel hukuk devleti normları ve çağdaş örgütlü toplum kuralları ile uyuşmayan maddelerinin değiştirileceği vaadiyle birlikte Yargı Etiği Kanunu çıkarılacağını, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi sağlanacağını, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yeniden yapılandırılacağını, Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı'nın HSYK'da yer almayacağını, kurul üyelerinin yargı organları tarafından seçileceğini, savunmanın temsilcilerinin de kurulda yer almasının sağlanacağını öncelikli hedefler olarak sıralıyor. Türkiye Barolar Birliği'ne de Anayasa Mahkemesi'nde dava açabilme yetkisi verilmesinin sağlanacağı kaydediliyor.
Taslakta ayrıca, 'açlığa son verileceği, yoksul ve işsiz ailelere vatandaşlık hakkı ödemesi ile sıfır açlık koşulları sağlanacağı, ödemelerin ailenin sorumlu kadınının banka hesabına yapılacağı vaatleri yer alıyor. Taslakta, Sivas'taki Madımak Oteli'nin Alevi kültürü ve değerlerine saygı çerçevesinde hoşgörü müzesine dönüştürülmesinin hedeflendiği de belirtilerek, medyaya yönelik her türlü sansüre son verilmesi, yerel medyanın desteklenmesi, RTÜK yönetiminin mesleki kuruluşların, meslek odalarının
katılımına açılması, Sarı Basın Kartı'na ilişkin yeni bir düzenleme yapılması ve Basın İlan Kurumu'nun yeniden yapılandırılması da yeni hedefler olarak sıralanıyor.
MYK'YA YENİ DÜZEN
Kurultayda, tüzük değişikliği çerçevesinde Merkez Yönetim Kurulu (MYK) yapısı da değiştirilecek. Genel başkan yardımcıları, parti meclisi üyeleri arasından genel başkan tarafından seçilecek. Genel sekreter yardımcılığı kaldırılacak, MYK genel başkan yardımcılarından oluşacak. Her genel başkan yardımcısının örgütlenme, ekonomi vs. gibi sorumluluk alanları olacak. Genel saymanlık da kaldırılarak, yerine idari ve mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı getirilecek. Parti meclisinin MYK'yı düşürme yetkisi korunacak. Genel sekreterin görevleri azaltılacak ve sadece partinin yazışma ve hukuk işlerinden sorumlu olacak.