ZONGULDAK (İHA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, bir panele katılmak üzere geldiği Zonguldak'ta, "TBMM'de yeniden görüşülen petrolle ilgili kanunun bazı maddelerinde ısrar edilirse, Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz" dedi.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) tarafından düzenlenen 'Ulusal Çıkarlar' konulu panele konuşmacı olarak katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, devletin başlıca görevinin, ulusal çıkarları korumak olduğunu kaydetti.
Değişen koşullara ve küreselleşmeye rağmen ülkelerin birinci önceliğinin, kendi ulusal çıkarları olması gerektiğini söyleyen Öymen, "Ulusal çıkarları korurken dünya gerçeklerini bilelim, küreselleşme adı altında milli değerlerimizi, ulusal çıkarlara aykırı bir şekilde satışa çıkarmayalım. Ulusal çıkarları korurken, milli menfaatlerden feda etmemeyi öncelikli hedef saymalıyız. Geçen ay TBMM'de petrolle ilgili kanun geçti. Eski yasayla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) bazı ayrıcalıklar ve kolaylıklar tanınmıştı ama bunların hepsinden vazgeçildi. Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen ve şuanda TBMM'de yeniden görüşülen petrolle ilgili kanunun bazı maddelerinde ısrar edilirse, biz bunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Çünkü bu bir ulusal çıkardır ve korunmalıdır" dedi.
Yaklaşık 10 gün önce Almanya'ya yaptıkları ziyarette Almanya Federal Hükümeti İçişleri Bakanı ile görüşmelerde bulunduklarını ve görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade eden Öymen, "Burada yaşayan 2 milyon civarındaki vatandaşımızın seçimlerde oy kullanabilmelerine yönelik görüşmeler yaptık. Biraz önce Almanya'da aldığım bir telefonda, oradaki Türklerin oy kullanabilecekleri teklifimize sıcak bakıldığı, hükümetler arasında gerçekleştirilecek görüşmelerin ardından bunun kesinlik kazanacağını bildirdiler" diye konuştu.
Türkiye'de son günlerde tartışılan konulardan biri olan Ceza Yasası'ndaki 301. maddeyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Öymen, 301. madde dayatmasında bulunanların yabancılar olduğunu söyleyerek, "Sürekli bizden 301. maddenin kaldırılması isteniyor. 'Türkiye'de 301. madde varsa, demokrasi yoktur' deniliyor. Bu madde 1926 yılından beri bizim ceza yasamızdadır. Defalarca değişikliğe uğramış bugüne kadar gelmiştir. En son değişiklik bu hükümet döneminde yapılmıştır. 301. maddenin esası şudur; Türkiye Cumhuriyeti'ne, devletine, meclisine hakaret etmeyi, aşağılamayı, zaman içinde üslup değişse de, bunları yasaklıyor. Biz buna bir ekleme yaptık ve bazı AK Partililer de katıldı. Eleştiri amacıyla yapılacak açıklamalar bu maddenin kapsamının dışındadır. Yani eleştiri serbest kalınca geriye sadece aşağılama kalıyor. Yabancılar bunun da serbest kalmasını istiyor. Dünyada hiçbir insan hakları sözleşmesinde 'aşağılama özgürlüğü' diye bir şey yoktur" dedi.
Öymen, ABD'nin nükleer silah bulundurduğu iddiasıyla Irak'a saldırısının ardından bugüne kadar 600 bin sivil, 3 bine yakın ise ABD askerinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Ortadoğu'nun petrolünü aktaramaması halinde ABD sanayisinin ayakta durmasının mümkün olmadığını belirten Öymen, "ABD, bu silahların olduğu yönünde ısrar etti ama şimdi olmadığını itiraf ediyor. Orada nükleer silah değil, petrol var. Saldırının asıl nedeni buydu. ABD, bu petrolün kendisine hasım sahibi hükümetlerin elinde olmasına tahammül edemezdi. Çünkü ABD, Ortadoğu'nun petrolü olmazsa, güvenilir şekilde ülkesine aktarılmazsa sanayisini ayakta tutamaz" şeklinde konuştu.
Öymen'in konuşmasının ardından ZKÜ Oda Müziği Üçlüsü konser verdi. ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Öymen'e dünyaca ünlü Devrek Bastonu ve çeşitli hediyeler takdim etti. Panel bitiminde Öymen, Rektör Açıkgöz'ü makamında ziyaret ederek bir süre sohbet etti.