ANKARA (İHA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Fransa Parlamentosu'nda 16-18 Mayıs tarihleri arasında "sözde Ermeni soykırımının gerçekleşmediğini iddia edenlerin cezalandırılmasını öngören bir yasa teklifinin ele alınacağını" söyleyerek, bunun kabul edilmesi halinde, Türkiye-Fransa ilişkilerinde onarılmaz yaralar açılabileceği uyarısında bulundu.
Hükümeti ve sivil toplum örgütlerini göreve çağıran CHP'liler, Fransa'dan, bu tekliflerin yasalaşmaması konusunda gerekeni yapmasını istedi.
Öymen ve Elekdağ, parlamentoda bugün düzenledikleri ortak basın toplantısında, bazı açıklamalarda bulundu. Öymen yaptığı konuşmada, Fransa Parlamentosu'nda 16-18 Mayıs tarihleri arasında iktidar ve muhalefet 40 milletvekili tarafından verilen 5 ayrı yasa teklifinin ele alınacağını, bu yasa tekliflerinin Fransa basın yayasında değişiklik öngördüğünü ve "Ermeni soykırımı olmadı" diyenlerin 5 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası verileceğini belirerek, "Bu tasarı Meclis'te onaylanıp yürürlüğe girdiği takdirde, bundan böyle Fransa'da hiçbir araştırmacı, diplomat, gazeteci, hatta sade vatandaş Ermeni soykırımını tarafsız bir biçimde inceleme, değerlendirme, yayın yapma ve bu araştırmalarının sonucunda Ermeni soykırımı yapılmadığı konusunda bulgulara ulaştığında, bunları açıklama hakkına sahip olamayacaktır. Böyle bir yasayı çıkartma girişimi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan 'ifade özgürlüğü'nün açık bir ihlalidir" dedi.
Fransa'nın daha önce bu konuda bazı girişimleri olduğunu, Türk hükümetinin sert tepkileri sayesinde bunlardan olumlu sonuç alındığını belirterek, mevcut hükümetin bu tepkiyi devam ettirmediğini kaydeden Öymen, "Türkiye'ye büyük haksızlık yapılmaktadır. Türkiye'yi sürekli olarak suçlayan onu hep sanık sandalyesine oturtmak isteyenler, Türkiye'nin menfaatlerini sürekli olarak engellemeye çalışanlar, Türkiye'nin dostu olamaz. Fransa'nın 20. yüzyıldaki tarihi, 1 milyon Cezayirli'nin, Çin Hindi'nde yaşayan 500 bin kişinin ve 90 bin Madagaskarlı'nın hayatına mal olan acı olaylarla doludur. Fransa başkasının evine taş atarken, kendi evinin camını kırdığının farkında değildir. Türk Hükümeti'nin ve TBMM'nin bu haksız ve dostlukla bağdaşmayan girişimlere karşı kuvvetli bir gerekli tepki göstermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Fransız Parlamentosu'nda küçük oy ve iç politika hesaplarıyla bu tür girişimlerin ortaya konulduğuna işaret eden Öymen, Fransa'nın "Ermeniler" konusunda daha önce de bu tür konuları gündeme getirdiğine dikkat çekti. Öymen, "Yıllardan beri Türkiye ile Fransa arasındaki dostluğa önem vermiş ve bu dostluğun geliştirilmesi için çalışmış olan bizler, eğer bu yasa önerisi gerçekleşirse, bu ülkeye karşı farklı bir tavır sergilemek zorunda kalacağız. Dünyanın kendini en büyük gören devletlerinin bile dostlara ihtiyacı vardır ve dostlukları kaybetmiş milletler, her zaman içinde yalnızlığa mahkum olurlar" diye konuştu.
Şükrü Elekdağ ise konuşmasında, iktidar muhalefet 40 ayrı milletvekili tarafından 5 ayrı yasa teklifinin verildiğini belirterek, bunun bugünden gösterilecek tepkilerle ortadan kalkabileceğini, bu çerçevede hükümete, sivil toplum örgütlerine çok önemli görevler düştüğünü ifade etti.