Çiçek, "Ortada üzücü bir durum varsa, bunda hepimizin sorumluluğunun olduğunu kabul etmemiz lazım. Hiç kimse bu konuda masum değildir" dedi.
Çiçek, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileriyle geçen ay meydana gelen sel felaketinin boyutlarını ve müdahale çalışmalarını değerlendirdi.
Çiçek, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerde mahalli idarelerin yetkileriyle, merkezi idarenin yetkilerinin bazen çatıştığını, bazen de kanunlar aynı anda çıkmadığı için boşlukların meydana gelebildiğini söyledi. Çiçek, "Bütün bunları ortadan kaldırabilmek için bir mevzuat çalışması da gerekiyorsa, bunu da yeni baştan ele almak, yetkileri, görevleri, sorunları belirleyerek, işi tek merkezden yönetebilmek, sorumluluğu ortada kalmayacak tarzda yeni baştan değerlendirmenin faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.
Karmaşık ve çok gerilerden gelen bu sorunun, Türkiye'nin her yerinde bulunduğunu ve ülkenin öncelikli bir sorunu olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:
''Bir yerden başlamamız gerekiyor. Bir yerden başlarken suçlu aramak gayretinde olmaksızın, 'bu iş senin zamanında, benim zamanımda oldu', bu tartışmalar bizi hiçbir yere getirmez. Ortada üzücü bir durum varsa, bunda hepimizin sorumluluğunun olduğunu kabul etmemiz lazım. Hiç kimse bu konuda masum değildir. Tutun ki sorumluluğun yüzde 99'u bende, yüzde 1'i de bir başkasındadır. Bunların hepsi bir araya geldiği zaman bu üzücü durumlar meydana geliyor. Bu çalışmaları yaparken bundan sonra hiç olmazsa bu zararları asgariye indirebilmek ama mevcut yaraları da sarmaya yönelik çalışmayı başlattık. Alınmış tedbirler var. Bu değerlendirmelerin sonunda alınabilecek tedbirler de olabilir ama öncelikli meselemiz olduğunu ve herkesin de düşüncesi, siyasi kanaati, mensubiyeti ne olursa olsun bu konuya yardımcı olması gerekmektedir. Böylece bu zararları asgariye indirebiliriz. Bundan sonra olabilecek sıkıntıların sonuçlarını asgariye indirebiliriz.''
Çiçek, afetin, Türkiye'nin öncelikli konusu olduğunu belirterek, afet meydana gelmeden önce alınacak tedbirlerin gözden geçirilmesi, afet durumunda acil müdahale ve afet sonrası iyileştirme çalışmalarının büyük bir ciddiyet içinde ve süreklilik arz edecek tarzda sürdürülmesini, zaruret olarak gördüklerini söyledi.