Altındağ Belediyesi ve Maya Tüp Bebek Merkezi'nin işbirliğiyle organize edilen sosyal sorumluluk projesi "Çocuksuz Ev Kalmasın” ile Altındağ'da yaşayan infertil (kısır) çiftlere doğrudan ulaşılarak, üreme sağlığı ve yardımcı üreme teknikleri konusunda eğitim veriliyor. Ayrıca 0800 314 1 314 numaralı telefondan randevu alan çiftlere, Maya Tüp Bebek Merkezi tarafından ücretsiz kısırlık taraması yapılıyor. Mart 2009'a kadar devam edecek proje, infertilite (kısırlık) olgusunun aile yapısı üzerinde yol açtığı olumsuzlukları önlemeye yönelik bilinçlendirme faaliyetleri ve doğru tedaviye erişimi amaçlıyor.
Çiftler üreme sağlığı konusunda bilinçlendirilecek
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Anne baba olmak isteyen çiftleri bilgilendirmek ve doğru yol gösterici olmak amacıyla hazırladığımız "Çocuksuz Ev Kalmasın” projesini değerli anne baba adaylarımıza hediye ediyoruz" dedi. Maya Tüp Bebek Merkezi Tıbbi Direktörü Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, "Düzenleyeceğimiz seminerlerle, Altındağ halkını kısırlık ve çözüm yolları konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Merkezimize başvuracak çiftler, haftanın belli günlerinde ücretsiz kısırlık taraması hizmetinden yararlanabilecek. Altındağ'da kısırlık ile ilgili olumsuz değer yargılarını değiştirerek, kısır çiftlerin toplum içinde yaşadıkları sıkıntıları azaltmak ve kısırlığın tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu vurgulamak istiyoruz. Ayrıca, genetik kökenli düşükleri ve ölü doğumları azaltmayı hedefliyoruz” dedi.
Kampanya danışma hattı
Proje kapsamında halkın tüp bebek yöntemleri hakkında doğru bilgiye daha kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla 0800 314 1 314 numaralı danışma hattı kuruldu. Tüp bebek ile ilgili her türlü soruyu, uzmanlar ile buluşturan ve cevaplandıran danışma hattı, kadın sağlığı, evliliğe hazırlık, kısırlık, başarısız tüp bebek tedavileri ve tekrarlayan düşükler gibi pek çok konuda danışma noktası olmayı hedefliyor. Kadın sağlığı ve yardımcı üreme teknikleri hakkında sorusu olanlar, "Alo Tüp Bebek” danışma hattını arayarak bilgi edinebiliyor.
Kısırlığın toplumsal boyutu
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2,5 milyon infertil (çocuk sahibi olamayan çift) olduğu biliniyor. Bu rakam, nüfusa, çevresel koşullara ve yaşam koşullarına bağlı olarak da sürekli artış gösteriyor. Tüm Türkiye'nin toplam tedavi gören hasta sayısı ise 2007 yılı için yaklaşık 40.000 kişidir. Türkiye'de kısırlık oranı %15-20'dir. Başka bir deyişle her evli 100 çiftin 15-20'si bir yıl sonunda, istediği halde gebelik elde edemiyor. Türkiye'de ilk tüp bebek uygulaması 1989'da gerçekleştirildi ve bugüne kadar tüp bebek yöntemiyle yaklaşık 70 bin bebek dünyaya geldi.
Proje İletişim ve Randevu Hattı: 0800 314 1 314
www.mayatupbebek.com