KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Çikolata kisti ve kısırlık arasındaki ilişki

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, çikolata kisti ve kısırlık arasındaki ilişkiyi anlattı.

    Çikolata kistinin tedavisi ile gebe kalma şansınızı oldukça yükseltebilirsiniz. Bu kistin gebeliği doğrudan etkilemesinin en önemli nedeni oluşum yerinin üremeyle ilgili ana organlar olmasıdır. Yumurtalıklarda meydana gelen kistler gebelik için risk oluştursa da hamile kalmak mümkündür. Gebe kalmak isteyenler için doğum kontrol ya da adet geciktirme gibi baskılayıcı tedaviler yerine diğer tedavi yöntemleri daha çok tercih edilmektedir.

    Cerrahi Tedavi Sonrasında En Çok Gebe Kalma Şansı Ne Zamandır?

    Endometriozis’in tedavisi ile gebelik olasılığı arttırılabilir. İlk seçeneklerden biri genellikle çikolata kistinin laparoskopik veya robotik yolla çıkarılmasıdır. Laparoskopi, göbek deliğinin hemen altından açılan bir delikten vücuda giriş yapılarak karın boşluğunun ve iç organların incelenmesi; gerekli durumlarda da ek delikler ile müdahalenin yapılması işlemlerine verilen genel addır. Bu operasyon oldukça kolay olmasının yanı sıra kapalı olması nedeniyle de tercih edilebilir. Çikolata kisti olan kadınlarda laparoskopi uygulaması ile yumurtalık çikolata kistleri alınabilir. Tüplerde meydana gelen tıkanmalar ya da pelviste bulunan endometriozis odakları temizlenebilir. Bu uygulama sonrasında 6 ila 9 ay arasında gebelik mümkündür.

    Ameliyattan sonra, evre I veya II hastalığı olan hastalarda aylık gebelik şansı yaklaşık %4-5 arasında artarken, evre III veya IV olan hastalarda artış %1-2 dir. Endometriozis teşhisi ile laparoskopi veya robotik cerrahi ile ameliyat edilen kadınlarda gebelik oluşması için en yüksek şans ameliyat sonrası ilk altı ile dokuz aylık dönemde olduğunu hastalarımız mutlaka bilmelidir. Bu gebe kalma şansının en yüksek olduğu dönemi korunarak geçirmemek gerekir.

    Çikolata Kisti ve Tüp Bebek

    IVF prosedürleri ile doğurganlığı arttırmak mümkündür. In vitri fertilizasyon yani tüp bebek uygulamaları laboratuvar ortamında sperm ve yumurtanın birleştirilmesini sağladığından dolayı endometriozise bağlı infertiliteden kadınlar için bu yöntem öne çıkmaktadır.

    Eğer cerrahi sonrası 1 yıl içerisinde gebelik oluşmadı ise yardımla üreme tedavilerine geçilmelidir. İleri evre endometriozis’i olan infertil kadınlarda cerrahi yapmadan yardımla üreme tedavilerine [(in vitro fertilizasyon / embriyo transferi (IVF / ET) (tüp bebek)] direkt geçilebilir. İnfertil bir kadında endometriozis tedavisinde medikal ilaç tedavisi ile çikolata kistinin tedavisi genellikle faydası olmadığı için uygulanmamaktadır, tersine infertilite tedavisini geciktirmektedir. Burada oyalanılmadan önce gebelik isteği varsa bunun çözülmesi sonrasında ise medikal ve/veya cerrahi tedavi düşünülebilir. Çok ciddi ağrı ve diğer şikayetleri olan, tüpleri ileri derecede bozuk olan hastalarda hızlıca tüp bebek, yumurta/embriyo dondurulması sonrası cerrahi tedavi ve kısa bir iyileşme dönemi sonrası embriyo transferi çok önemli bir tedavi seçeneğidir.

    Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve mevcut endometriozu azaltmak için beslenme alışkanlıklarının da değiştirilmesi tercih edilebilir. Akupunktur ve bitkisel tedaviler de tercih edebileceğiniz ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında yer alır.

    Çikolata Kisti Olan Kadınlar Gebelikte Bir Problem İle Karşılaşır mı?

    Çikolata kisti olan kadınların hamile kalmaları imkansız değildir ve gebe kalmadan önce çikolata kistinin farkında olmayan birçok hasta vardır. Gebelik çikolata kistini tam olarak tedavi etmese de, gebelik sırasında çikolata kistleri baskılanabilir ve şikayetler genellikle azalmaktadır. Buna ek olarak, çikolata kistinin bebek üzerinde etkisi olmadığı kabul edilmektedir. Özellikle son yıllarda çikolata kistinin gebe kaldıktan sonrada, gebelik süresince bazı problemlere neden olabildiği bildirilmektedir. Bunlar erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, plasenta’nın (çocuğun eşi) erken ayrılmasıdır. Ama çok kesin kanıtlar yoktur ve hastaların çoğu sağlıklı bebekler doğurmaktadır.

    Doç. Dr. Taner Usta
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
    www.drtanerusta.com
    Instagram: /drtanerusta

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler