HABER

Cilt kanserinin teşhisi artık daha kolay

Uzm. Dr. Metin Oğuz, bilgisayarlı dermatoskop cihazının son yıllarda oldukça sık görülen cilt kanserleri ve deri hastalıklarının teşhisinde büyük kolaylıklar sağladığını söyledi.

Türkiye Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Metin Oğuz, bilgisayarlı dermatoskop cihazının son yıllarda oldukça sık görülen cilt kanserleri ve deri hastalıklarının teşhisinde büyük kolaylıklar sağladığını söyledi.

Teknolojinin hızlı ilerleyişinin sağlık sektörü üzerindeki olumlu etkisi her geçen gün yeni cihazların kullanıma sunulmasıyla devam ediyor. Cilt kanserinin teşhisinde büyük kolaylık sağlayan bilgisayarlı dermatoskop ile ilgili görüşlerini paylaşan Türkiye Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Metin Oğuz, renkli deri lezyonlarının daha erken teşhis edildiğini vurgulayarak cihaz sayesinde muayenelerin lezyonlar 10 ila 100 kat büyütülerek yapıldığını belirtti. Dermatoskopun yüksek yoğunluklu resim alan ve bunları kaydeden bir cihaz olduğunu ifade eden Oğuz, başka işleme gerek kalmadan teşhis imkanı sağladığını, bu kayıt sayesinde belirli aralıklarla lezyonlardaki renklerin değişiminin de takip edilebildiğini, böylece cihazın erken teşhise imkan sağladığını ifade etti.

HER BEN KANSER DEĞİLDİR

Gelişen teknoloji ve yeni muayene yöntemleri cilt kanseri teşhisini kolaylaştırdı. Artık özel video dermatoskopların da devreye girmesiyle biyopsi yapmadan bile yüksek oranda doğru teşhis yapılabiliyor.

Uzmanlar bu noktada insanların bazı bilgilere sahip olması gerektiği konusunda hemfikir. Bir ben üzerindeki renk değişimleri ya da üzerinde yara çıkması gibi durumlar uyarıcı etkiler olabileceği, sonradan çıkan lezyonların mutlaka muayene ettirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Vücudunda çok ben olanlarda ise bu benlerin deriden kabarık olmayan düz yapıda kenarları girintili çıkıntılı ya da rengi iki tondan fazlaysa, özellikle de 1 santimetreden büyüklerse mutlaka uzman bir doktora göstermesi gerektiği belirtilerek her yeni benin kansere işaret etmediği ancak özellikle ileri yaşlarda çok güneş görenlerde çıkan yeni renkli oluşumların kontrol edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Uzmanlar ayrıca, check up uygulamalarında deri muayenesi olmadığı için cilt muayenesini kişinin kendisinin yapması gerektiğini belirtiyor. Yeni çıkan ve ne olduğu belli olmayan şüpheli lezyonlar söz konusu olduğunda da doktora başvurmak gerekiyor.

En Çok Aranan Haberler