HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çimentocular umutlu

İSTANBUL (İHA) - Çimento ve toprak ürünleri sektörüne yılın ikinci yarısı için gerek üretim gerek ihracat konusunda artış beklentisi hakim oldu.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin yaptığı 16'ncı sektör anketine göre; çimento ve toprak ürünleri sektörü 2002 yılının ilk altı ayında ağırlıklı olarak üretimde iç talep yetersizliği, girdi maliyetlerinin yüksekliği, enerji sorunları, yüksek finansman maliyeti ve dış talep yetersizliği sorunları ile karşılaşırken; ihracatta da, dünya fiyatlarındaki düşüş, Türk ve yabancı firmaların rekabeti ve döviz kurundaki değişimden kaynaklanan sorunları yaşadı.

Çimento ve toprak ürünleri sektöründe gerek üretim gerek ihracatta karşılaşılan sorunlara rağmen, ihracattaki artışın 2002 yılının ikinci altı ayında da devam etmesi bekleniyor.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB) tarafından yapılan onaltıncı Sektör Anketi ile, 2002 yılının ilk altı ayında çimento ve toprak ürünleri sektöründe meydana gelen gelişmeler değerlendirildi.

Anketi cevaplayan firmaların yüzde 42'si 2002 yılının ilk altı ayında çimento ve toprak ürünleri sektöründe üretimin arttığını, yüzde 32'si üretimin azaldığını ve yüzde 26'sı da üretimin değişmediğini belirtildi. Verilen cevaplara göre; en fazla üretim artışı yüzde 60 ile seramik sektöründe gerçekleşi. En az üretim artışı da yüzde 30'luk oranla cam sektöründe yaşandı.

Ankete cevap gönderen firmaların yüzde 42'si 2002 yılının ilk altı ayında çimento ve toprak ürünleri sektöründe iç satışların azaldığını, yüzde 35'i arttığını, yüzde 23'ü de iç satışlarda bir değişikliğin olmadığını belirtildi. Refrakter sektöründe anketi cevaplayan firmaların yüzde 60'ı, cam ve seramik sektörlerinde yüzde 40'ı, çimento sektöründe ise yüzde 33'ü iç satışların düştüğünü kaydedildi.

Anket sonuçlarına göre, 2002 yılının ilk altı ayında çimento ve toprak ürünleri sektörü genelinde ankete katılan firmaların yüzde 52'si istihdamın değişmediğini, yüzde 29'u azaldığını, yüzde 19'u da arttığını belirtildi. Anılan dönemde en fazla istihdam düşüşünün cam sektöründe (yüzde 40) olduğu ifade edildi. Raporda şöyle denildi:

"Anketin analiz sonuçları incelendiğinde; 2002 yılının ilk yarısında ankete cevap veren firmaların yüzde 48'inin ihracatının miktar bazında arttığı, yüzde 29'unun değişmediği, yüzde 23'ünün ise azaldığı görülmektedir. Çimento sektörünün yüzde 67'si, refrakter sektörünün yüzde 60'ı, seramik ve cam sektörlerinin ise yüzde 40'ı ihracatta artış olduğunu belirtmiştir. Firmaların yüzde 45'inin ihracatının değer bazında arttığı, yüzde 32'sinin azaldığı, yüzde 23'ünün ise değişmediği görülmektedir. Çimento sektörünün yüzde 67'si, refrakter sektörünün yüzde 60'ı, cam sektörünün yüzde 40'ı, seramik sektörünün ise yüzde 30'u ihracatta artış olduğunu belirtmiştir."

Çimento ve toprak ürünleri sektörü genel olarak ele alındığında; 2002 yılının ikinci yarısında üretim, istihdam ve iç satışların değişmeyeceği, ihracatın ise hem miktar hem de değer bazında artacağı tahmin edildiği belirtilen raporda, "Anket sonuçlarına göre; 2002 yılının ilk yarısında çimento ve toprak ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların genel olarak üretim aşamasında karşılaştıkları sorunların başında iç talep yetersizliği (yüzde 58'inde) gelmektedir. Ayrıca, firmaların sırasıyla diğer girdi maliyetleri, enerji sorunları ve yüksek finansman maliyeti sorunları ile karşılaştıkları ortaya çıkmıştır. Anketin analizinde; 2002 yılı ilk yarısında sektör genelinde firmaların yüzde 55'i çimento ve toprak ürünleri sektöründe ihraç birim fiyatlarının değişmediğini, yüzde 36'sı azaldığını ve yüzde 10'u da arttığını belirtmiştir. Sektör bazında ise verilen cevaplar değişiklik arz etmekte olup, çimento ve cam sektörlerinde azaldığı, refrakter sektöründe değişmediği, seramik sektöründe ise cevapların yüzde 50'si azaldığı, yüzde 50'si de değişmediği yönündedir. İhraç fiyatlarında meydana gelen değişikliklerin ise dünya fiyatlarının seyri, Türk ve yabancı firmaların rekabeti ve döviz kurundaki değişimden kaynaklandığı genel olarak belirtilmiştir" ifadelerine yer verildi.

2002 yılının ilk yarısında ihracatta karşılaşılan sorunlar genel olarak değerlendirildiğinde; kur politikası, rekabet sorunları, diğer girdi maliyetleri, enerji ve finansman sorunlarının ilk sıralarda yer aldığı görüldüğü, tüm sektörlerde kur politikası ile rekabet sorunları en önemli sorunları oluşturduğu belirtilen raporda, "Anket sonuçlarına göre 2002 yılının ikinci yarısında çimento ve toprak ürünleri sektöründe ihracatın artacağını bekleyen firmaların oranı yüzde 61, değişmeyeceğini bekleyenlerin oranı yüzde 29, azalacağını bekleyenlerin oranı ise yüzde 10'dur. Ayrıca, anket gönderilen firmalara dünyada mevcut ve potansiyel ekonomik ve politik gelişmeler ışığında; sektörlerinde hangi ülke pazarlarında olumlu/olumsuz gelişmeler bekledikleri sorusu da sorulmuştur" denildi.

2001 yılında gerçekleştirilen 15. ankete göre; çimento ve toprak ürünleri sektöründe genel olarak, üretim, istihdam ve iç satışların 2002 yılında değişmeyeceği; ihracatın ise hem miktar hem de değer bazında artacağı tahmin edildiği hatırlatılan raporda, "2002 yılı içerisinde yapılan 16. Anket sonuçlarına göre ise; söz konusu dönemde çimento ve toprak ürünleri sektöründe genel olarak sadece istihdamın değişmediği, üretimin arttığı, iç satışların da azaldığı görülmektedir. İlgili dönemde ihracatın ise tahmin edildiği gibi, hem miktar hem de değer bazında arttığı görülmektedir. 2002 yılının ilk altı ayında çimento ve toprak ürünleri sektörü ihracatı beklenildiği şekilde gelişme gösterdiği halde, bir önceki ankete göre firmaların 2002 yılı ihracat artış beklentisi daha yüksek bir oran içermekteydi. 15. anket sonuçlarına göre; 2002 yılı içerisinde üretimin değişmeyeceği beklentisi içerisinde olan firmaların oranı yüzde 67 iken, 16. Ankette yüzde 26'sı ilgili dönemde üretimin değişmediği, yüzde 42'si da arttığı yönünde cevap vermişlerdir" ifadelerine yer verildi. Raporda şu hususlar dile getirildi:

"Anket sonuçlarını sektörlere göre incelediğimizde ise; Cam sektöründe üretim ve istihdamın değişmeyeceği tahmin edilirken, cevaplar azalma yönünde ağırlık kazanmış; iç satışların artması tahmin edilirken; firmaların yüzde 40'ının artma, yüzde 40'ının ise azalma yönünde cevapları yoğunlaşmış; ihracatta ise tahmin edildiği gibi hem miktar hem de değer bazında artış olduğu ortaya çıkmıştır. Çimento sektöründe üretim ve istihdamın değişmeyeceği, iç satışların artacağı, ihracatın ise miktar ve değer bazında artacağı tahmin edilirken; mevcut ankete verilen cevaplar beklentiler doğrultusunda üretim ve istihdamın değişmediği, iç satışların azaldığı, ihracatın ise hem miktar hem de değer bazında arttığı yönünde ağırlık kazanmıştır."

Bu arada seramik sektöründe üretim ve istihdamın değişmeyeceği, iç satışların az da olsa artacağı, sektör ihracatının ise hem miktar hem de değer bazında artacağı tahmin edilirken; mevcut ankete verilen cevaplarda sektörün üretim, iç satışlar ve istihdamının arttığı yönünde ağırlık kazandı. Fakat artış oranlarında belirgin düşüşler oldu. Diğer taraftan, raporda ihracatın arttığı ifade edilirken ihracat değer artış oranının miktar artış oranına göre düşük olduğu belirtildi. Seramik sektörü ihracatında yaşanan söz konusu gelişme, ihraç fiyatlarındaki düşüşün devam ettiği kaydedildi. Raporda son olarak, "Refrakter sektöründe ise, bir önceki ankete göre üretimin değişmeyecek, iç satışlar ve istihdamın da azalacak beklentisi içinde olan firmaların mevcut ankete verdikleri cevaplarda sektörde 2002 yılının ilk altı ayında üretim, iç satış ve istihdamın değişmediği; ihracatın da beklenildiği gibi, hem miktar hem de değer bazında arttığı yönünde ağırlık kazanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Express


En Çok Aranan Haberler