Çin'in Kunming kentinde 29 kişinin bıçaklı ve palalı saldırganlar tarafından öldürülmesiyle ilgili olarak 3 kişinin daha tutuklandığı belirtiliyor.
Yunnan bölgesinde Cumartesi günü meydana gelen olayda 130 kişi yaralanmış, saldırganlardan 4'ü güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.
Etraftakilere rastgele saldıranlardan biri olduğu öne sürülen yaralı bir kadın gözaltına alınmıştı.
Çinli yetkililer olaydan, Şincan bölgesinde bağımsız bir Doğu Türkistan devleti kurulmasını isteyen militanları sorumlu tutuyor.
Şinhua haber ajansının aktardığına göre, Kamu Güvenliği Bakanlığı, olayı düzenlediğini öne sürdüğü 6 erkek ve 2 kadından oluşan ekibin liderinin Abdürehim Kurban adlı kişi olduğunu kaydetti.
Bu kişilerin nasıl tespit edilip yakalandığı hakkında bilgi verilmedi. Yetkililer sadece, olay sırasında "Doğu Türkistan" amblem ve bayraklarına rastlandığını açıkladı.
Çin yönetiminden yapılan açıklamada, "teröristlerin en ağır biçimde cezalandırılması için en üstün gayretin gösterileceği" vurgulandı.
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygurların bazıları daha geniş özerklik, bir kısmıysa bağımsızlık talep ediyor. Çin yönetimi ise Uygur militanları "İslamcı teröristler" diye tanımlıyor.
Uygurlar ile Han Çinlileri arasında son yıllarda çıkan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
Ancak bir tren istasyonunda saldırganların 12 dakika boyunca etraftakilere rastgele saldırdığı son olayın meydana geldiği Yunnan bölgesi, Şincan'dan yüzlerce kilometre uzakta.
Kunming kentindeki küçük Uygur toplumu üyeleri Reuters ajansına yaptıkları açıklamalarda, polisin Daşuyin semtinde onlarca kişiyi sorguladığını belirtti.
Yabancı gazetecilerin bölgeye girişi sıkıca kısıtlandığından, gelen birçok haberi doğrulama şansı bulunmuyor.
Başkent Pekin'deki ünlü Tiananmen Meydanı'nda bir aracın kalabalık içine dalarak 5 kişiyi öldürmesinden de Uygur militanlar sorumlu tutulmuştu.
Diğer yandan Çin yönetimi, Şincan'da nüfusun yarısına yakınını ve en büyük etnik grubu oluşturan Uygur Türkleri'ne karşı uygulanan baskıyı haklı çıkarmak için bu tür olayları bahane olarak kullanmakla eleştiriliyor.
Çin'de 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı gar baskını ardından sosyal medyada Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir fotoğraf dolaşmaya başladı.
Twitter benzeri 'Weibo' gibi sosyal medya platformlarında yoğun paylaşılan fotoğrafta, baskını yapan bir saldırganın giydiği siyah tişörtün üzerindeki 'Türkiye' yazısı dikkat çekiyor. Sosyal medya mesajlarında, saldırganların bu siyah tişörtleri giydikleri savunuldu.