HABER

Çin kurtarma fonuna temkinli yaklaşacak

Avrupalı liderlerin kurtarma fonlarına destek amacıyla kapısını çaldığı Çin'den temkinli bir yanıt geldi. Çinli yetkililer 'Önce planın ayrıntılarını belirleyin' diyor.

Avrupalı liderlerin kurtarma fonlarına destek amacıyla kapısını çaldığı Çin'den temkinli bir yanıt geldi.

Çin Maliye Bakan Yardımcısı Ju Guangyao, kurtarma fonunu genişletme planının ayrıntılarının ortaya çıkmasını bekleyeceklerini söyledi.

Fonun etkili olabilmesi için teknik ayrıntıların bir an önce açıklığa kavuşmasının önemini vurgulayan Çinli yetkili, yatırıma karar vermeden önce ciddi bir araştırma yapacaklarını belirtti.

Euro bölgesi liderleri dün İtalya ve İspanya gibi ülkeleri olası şoklara karşı koruyabilmek için Avrupa Mali İstikrar Fonu'nu 440 milyar eurodan 1 trilyon euroya çıkarma kararı almıştı.

Bu artırımı kendi bütçelerinden yapmak yerine büyük ölçüde dış yatırımcı desteği arayan Avrupalı liderler, fonun yöneticisi Klaus Regling'i Pekin'e yollamışlardı.

Regling görüştüğü Çinli yetkililerin "çekici, sağlam, güvenli yatırım olanakları" ile ilgilendiğini söyledi.

Ancak resmi müzakerelere henüz başlamadıklarını ve hemen bir anlaşma olmayacağını da vurguladı.

Elinde halen yüklü miktarda euro tahvili olan Çin'in, istikrar fonuna 70 milyar euro daha yatırım yapması umuluyor.

Pekin'deki BBC muhabiri Martin Patience, Pekin'in bu yatırımı yapabilecek durumda olduğunu, ancak her yatırımcı gibi onların da güvenceler isteyeceğini söylüyor.

Geçmişte Çin'in kamu yatırım kuruluşunun verdiği bazı kredilerin geri dönmemesi, ülke içinde eleştirilere yol açmıştı.

Beyaz atlı prens

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de Çin'in "beyaz atlı prens rolünü oynamayacağı" uyarısında bulundu.

Zoellick, BBC'yle yaptığı mülakatta Pekin yönetiminin bu yatırıma ancak gerekli inisiyatifler olursa gireceğini söyledi.

Ancak İngiliz yatırımcı Jim Rodgers, Çin'in sonunda yardıma gönüllü olacağı görüşünde.

Rogers "Çin açısından bu, ucuz dış yardım demek. İyi niyet toplamış olacak. Bence para verirler." diye konuştu.

AB liderleri bu haftaki zirvelerinde kurtarma fonu için Çin ve Brezilya gibi yükselen ekonomilerden de destek isteme fikri üzerinde durmuştu.

Yetkililer Uluslararası Para Fonu IMF'yi de bir diğer olası destek kaynağı olarak görüyor.

'Yunanistan'ı almak hataydı'

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Yunanistan'ı 2001 yılında euro bölgesine almanın hata olduğunu söyledi.

Sarkozy bir Fransız kanalına yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın o dönemde Euro'ya katılmaya hazır olmadığını, sunduğu ekonomik verilerin asılsız olduğunu anlattı.

Ancak mevcut Yunan yönetimine güvendiğini de ekleyen Sarkozy, Brüksel'de varılan anlaşma sayesinde Atina'nın borç krizini aşmasına yardımcı olunacağını ifade etti.

BBC ekonomi muhabiri, Sarkozy'nin, bir çok iktisatçının Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ne ilk girdiği günden bu yana bildiği bir şeyi dile getirdiği yorumunu yapıyor.

Avrupalı liderlerin Brüksel'de vardığı anlaşma uyarınca Yunan borçlarının yarısı silinecek, bankalar sermaye artıracak ve istikrar fonu 1 trilyon euro'ya çıkacak.

En Çok Aranan Haberler