İSTANBUL (İHA) - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Umut Oran, Çin ile Türkiye'yi aynı kulvarda görmediğini belirtirken Çin'den korkmadıklarını söyledi.
Ekonomistler Platformu Sohbet Toplantıları'nın üçüncüsünü, "Çin İşkencesi" konu başlığı ile TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Umut Oran ile gerçekleştirdi. Dünya Ticaret Örgütü (WTO) anlaşması kapsamında 2005 yılındaki kotaların kaldırılması ile hazır giyim ve tekstil sektöründeki fırsatların ve tehlikelerin değerlendirildiği toplantıda, 2005'e 340 gün kala Türkiye ve Çin'in hazır giyim ve tekstil sektöründeki durumları incelendi.
TGSD Başkanı Umut Oran, Çin'den korkmadıklarını ifade ederken, bütün korkularının kendi iç sorunlarımızda odaklandığını belirtti. Siyasi irade, bürokrasi ve sivil toplum mekanizmasını iyi çalıştırmamız gerektiğini anlatan Oran, "Ulusal hedefleri gözeterek, geçmişe takılmadan birarada hareket edebilmeliyiz" mesajını verdi.
"MALİYETLER HALA YÜKSEK" Umut Oran, "Hazır giyimde Türkiye verimlilik konusunda kötü değil, yüzde 55-65 aralığındayız. Ancak hala yapılacak çok şey var. Türkiye'de tüm sektörlerde birinci, Avrupa'da ikinci, dünyada da üçüncü sıradayız. Rekabet konusunda sürekli kendimizi geliştiriyoruz, ancak kamu maliyetleri hala çok yüksek, enerji hala çok pahalı. Hükümetin 2004'te kamu maliyetleri konusunda ciddi bir reform yapması gerekiyor. Girdi maliyetlerini Avrupa Birliği ortalamasına çekmek gerekiyor" dedi. Oran, en büyük hedeflerinin İstanbul'u "moda merkezi", Anadolu'yu da "Hazır Giyim üretiminin merkezi" yapmak olduğunu vurguladı.
"STRATEJİ OLUŞTURAMIYORUZ"
Umut Oran, 2004 yılında Avrupa Birliği-Kıbrıs, hükümetin ABD ziyareti, IMF ile ilişkiler gibi önemli gündem maddelerinden alınacak sonuçların hazır giyim ve tekstil sektörü için belirleyici olacağını belirtti. Türkiye'de en önemli eksikliklerden birinin de strateji oluşturamama olduğuna işaret eden Oran, "AB'den tarih alamazsak B planımız maalesef yok. Gerekirse Türkiye Gümrük Birliği kapsamından çıkıp kendi iktisadi modelini oluşturabilmelidir" yorumunu yaptı.
Ekonomistler Platformu Başkanı Tuna Beklevic de, Türkiye üretecekse, üreterek güçlü ekonomiye ulaşacaksa, güçlü ekonomi bize güçlü ekonomiyi getirecekse bunun yolunun Türkiye'yi bir marka haline getirmekte yattığını ifade etti. Beklevic, yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin önümüzdeki günlerde iyi tasarlanmış ve yabancı iktisatçıları da kapsayan Amerika programını kamuoyuna açıklayacaklarını bildirirken, Umut Oran'ın ulusal çıkarlar için bir arada durabilme teklifinin sivil toplum örgütleri için de referans olması gerektiğini sözlerine ekledi.