BURSA (İHA) - Özellikle 5-10 yaş grubundaki çocukların ilgisini çeken ve eğlendirici olan çizgi filmlerde kullanılan argo sözcükler dilin gelişmesini önlediği belirtildi.
Bursa Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Ülkü Oğuz, çizgi filmlerin, hafızayı hazırlayan hücrelerin en hızlı bölündüğü ve öğrenme yetisinin en hızlı olduğu dönemde çocukların ilgisini çektiğini ifade ederek, "Çocuğun ilgi odağı olan bazı çizgi filmlerde yer alan fazla sayıdaki argo sözcük kullanımı ile çocuğun dil
gelişimi olumsuz yönde etkileniyor. Çocuğun bu yaşlarda anadil öğreniminin en yüksek düzeyde olduğu düşünülürse, ileride sıkıntı doğabilir" dedi.
Çocuğun anadili öğreniminde ailenin birinci derecede rol oynadığını belirten Dr. Oğuz, kitle iletişim araçlarının da önemine dikkat çekerek, "Kitle iletişim araçları bugün her alanda olduğu gibi çocuğun anadili öğreniminde de önemli rol oynamaktadır. Anne babaların, televizyonu yalnızca çocuğu susturmak için bir araç olarak görmemeleri, çocuğa zararlı olabilecek programları seçmede duyarlı olmaları gerekmektedir. Aksi halde ebeveynler çocuklarının, derdini yalnızca Türkçe'yle anlatamayan, yarı İngilizce yarı Türkçe konuşan ve gramerleri dahi birbirine karıştıran yetişkinler olmalarına istemeden de olsa katkıda bulunmuş olacaklardır" diye konuştu.
Çocukların, 'Kahretsin, hey ahbap, lanet olsun' gibi kültürümüzle ilgisi bulunmayan ve bu sebeple Türkçe'de yeri olmayan ifadeleri, günlük hayata taşıdıklarını ve bunun da çocuğun anadili öğreniminin en hızlı olduğu dönemde gelişmesini bir anlamda baltaladığı öne sürüldü. Uzmanlar, sadece çocukların değil, yetişkinlerin de 'Kendine iyi bak', 'Çay alır mısın' ,'Transa geçmek', 'Full yapmak' gibi Türkçe'de bulunmayan ancak çeviri yoluyla dilimize giren ifadeleri günlük hayatlarında sıkça kullandıklarını kaydetti.