Independent'ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, 'İslam Devleti'nin Yükselişi' kitabında IŞİD'i incelemişti.
'İslam Devleti'nin Yükselişi' kitabının yazarı, Britanyalı gazeteci Patrick Cockburn, 'Lübnan, Türkiye ve Ürdün'deki son bir haftada içinde yaşanan saldırıların, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) tarafından, örgütün sahada karşı karşıya olduğu baskıya bir cevap olarak gerçekleştirildiğini' söyledi.
BBC Türkçe'ye konuşan Cockburn, Türkiye'nin IŞİD'e yönelik tavrındaki değişiklik nedeniyle İstanbul'un hedef alınmasının şaşırtıcı olmadığını da belirtti.
Atatürk Havalimanı saldırısında hayatını kaybedenlerin hikayeleriAtatürk Havalimanı'nda saldırı: 41 ölüFotoğraflarla Atatürk Havalimanı saldırısıAtatürk Havalimanı saldırısı: Tam olarak ne oldu?Saldırıyla ilgili tüm verilerin bunun IŞİD tarafından yapıldığını gösterdiğini belirten Cockburn, örgütün Türkiye'deki saldırılarını genelde üstlenmemesiyle ilgili şu yorumu yaptı:
"Bence IŞİD geçmişte bunu böyle yaptı, çünkü saldırıların IŞİD tarafından mı yoksa PKK, ya da PKK'yla bağlantılı gruplar tarafından mı yapıldığıyla ilgili belli bir muğlaklık alanı bırakmak istedi."
Son bir hafta içinde IŞİD'in Lübnan ve Ürdün'de saldırılar düzenlendiğini hatırlattığımız Cockburn, bunların IŞİD'in saldırılarına dair genel bir eğilimin parçası olduğunu belirtti:
"IŞİD, Irak ve Suriye'de büyük baskı altında. Irak'ta Felluce'yi kaybetti. Suriye'de Menbic'de ve Halep'in kuzeyinde baskı altında. IŞİD hâlâ işini yaptığını, kendisine yönelik saldırıların misillemesiz kalmayacağını göstermek istiyor. Bu yüzden sivillere yönelik böyle katliamlara girişiyor.
"IŞİD'in sahada karşılaştığı sorunlarla sivillere yönelik saldırıları arasında her zaman bir bağlantı var oldu. Tabii bunlar sadece yabancı ülkelerde olmuyor. Son süreçte örneğin Suriye'de Tartus'ta, Irak'ta Bağdat'ta; Türkiye, Fransa ve Belçika'daki saldırılardakilerden daha fazla insanın öldüğü, yıkıcı saldırılar gerçekleştirdi."
'İsrail-Türkiye anlaşmasıyla ilgisi yok'Türkiye'de hükümet yetkilileri ve bazı uzmanlar bu saldırının, Türkiye'nin İsrail ve Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesine karşı yapılmış olabileceğini söylüyor.
Cockburn bu görüşe katılmadığını belirtti ve ekledi: "Silahlı üç intihar bombacısı tarafından böyle bir saldırının hazırlanması zaman alır."
Bununla birlikte Cockburn, saldırının Türkiye'nin IŞİD'e yönelik yaklaşımındaki farklılaşmaya da bir karşılık olabileceğine dikkat çekerek şu görüşleri dile getiriyor:
İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda 41 kişi yaşamını yitirdi.
"Türkiye geçmişte IŞİD'e, Suriye sınırındaki giriş ve çıkışlarında büyük bir müsamaha gösteriyordu. Biraz da ABD'nin baskısıyla Türkiye'nin bu müsamahası azalmış durumda. Suriyeli Kürtlerin de sınırdaki kazanımlarını düşününce IŞİD için sınırı geçmek artık çok daha zor."
Saldırının nedeninin, IŞİD'in 'halifeliği' ilanının ikinci yıl dönümü olduğuna dair bir veri de bulunmadığını söylüyor Cockburn.
Britanyalı gazeteci, IŞİD'in güvenlik güçlerini değil sivilleri hedef almasınınsa 'bu tür saldırıların daha kolay, daha az tehlikeli olması ve kamuoyunun çok daha fazla ilgisini çekme kapasitesini barındırması' olduğunu öne sürüyor.
Cockburn'ün geleceğe dair öngörüsü ise saldırı girişimlerinin süreceği yönünde:
"Açıkça görülüyor ki IŞİD Türkiye'de faaliyet gösterebiliyor. Türkiye'de hücreleri var. Türkiye,c Müslüman bir ülke ve burada faaliyet göstermesi daha kolay. Ayrıca radikal İslamcıların ve örgüte militan sağlayabilecek bazı yerel İslamcı liderlerin de IŞİD'e sempatisinin olduğunu dair kanıtlar var. Bu yüzden IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerini sürdürmesinin ve hatta bunu artırmasının olası olduğunu düşünüyorum."