HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuğunuz hiperaktif mi?

Çocuğunuz okul hayatında başarısız, yaşıtlarına göre aşırı hareketli ve dikkatini bir türlü toplayamıyor mu? Eğer bu gözlemleriniz sürekli devam ediyorsa ve çocuğunuz hem evdeki hem de okuldaki hayatında aynı hareketliliği ve dikkatsizliği gösteriyorsa bu konuya önem vermenizde fayda var. Adını son yıllarda sıkça duymaya başladığımız 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'nda, size saydığımız bu belirtilerin biri veya birkaçı bir arada bulunabiliyor.

Çocuğunuz hiperaktif mi?

Uzmanlar, öncelikle bir çocuğun hiperaktif olduğunu söyleyebilmek için onun normal akranlarıyla kıyaslanamayacak kadar aşırı derecede atak, hareketli olması gerektiğine dikkat çekerek, "Örneğin, bu çocuklar, yüzme bilmeden derin suya atlamak, yoğun trafikte hızla giden arabaların önüne fırlamak gibi aşırı hareketlerde bulunurlar. Dikkatlerini bir konu üzerinde toplayamazlar. Ayrıca, sadece evde değil okulda ve günlük hayatta da aynı şekilde davranışlar gösterirler" diyorlar.
Çocuk psikiyatristleri, aile ve öğretmenlerin yaramazlık ve hiperaktiviteyi birbirine karıştırdığını, oysa ikisinin çok farklı olduğunu bildiriyor. Hiperaktivite teşhisinin mutlaka bir çocuk psikiyatristi tarafından konulması gereğine işaret eden uzmanlar, çünkü tembel, şımarık ve yaramaz çocukların da bu bozuklukla karıştırılabileceğini, bu yüzden teşhisin iyi konulmuş olmasının son derece önemli olduğunu kaydediyor.

Uzmanlar, 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'nun belirtilerini şöyle sıralıyor:
- Düşünmeyi gerektiren aktivitelerden kaçarlar. Örneğin satranç, bilmece çözme gibi şeylerden uzak durabilir.
- Gerçek dikkat eksikliği olan çocuklar, dışarıdan gelen en ufak bir uyarana derhal tepki gösterirler. Bir zil sesi, bir ışık çocuğun dikkatini hemen dağıtır.
- Kendisiyle konuşulduğu zaman dinlemiyor gibi gözükür. Çoğu zaman da kendisine söylenenleri yerine getirmez.
- Çoğu zaman kendi için gerekli olan defter, kalem ve benzeri eşyalarını kaybeder.
- Çoğu zaman çocuk o kadar ataktır ki daha soru bitmeden hemen cevap verir, herkesin sırasını beklediği yerde sıra beklemez.
- Çoğu zaman başkasının sözünü keser, başkasının oyununu bozar.
- Çoğu zaman kıpır kıpırdır, yerinde duramaz. Hareketlerinde bir aşırılık söz konusudur.
- Oturması beklenen yerde oturamaz kalkar, sınıfta kendini tutamaz, kalkar dolaşır.
- Etkinliklere katıldığında oyunu bozar, sırasını beklemek istemez, devamlı hareket der.
- Çok konuşur, söze karışır. İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler