KADIN

Çocuk Gelişiminde 7 Yaş

Çocuğun hayatındaki en önemli dönemlerden biri olan 7. yaştır.

Çocuk Gelişiminde 7 Yaş

Çocuğunuzun kimi zaman özgüveninin düştüğü, bocaladığı, kimi zaman ise başarılarıyla çok mutlu olduğu bir yaştır. Farklı farklı duyguları bir arada yaşadığı karmaşık bir döneme girdiğinizi unutmamalısınız. Bu dönemde kişiliğinde değişiklikler ortaya çıkabilir. Okula başladığı ve hayatında büyük değişiklikler olduğu için artık daha sosyal bir çocuktur. Çevresi genişlemiş ve ortama ayak uydurmaya çalışan 7 yaş çocuğunun desteğe ve ilgiye ihtiyacı vardır. Çünkü öğretmenine, ebeveynlerine ve arkadaşlarına kendini kanıtlama çabasına girer ya da utangaç ve içine kapanık bir kişiliğe bürünebilir. Davranışları üzerinde özellikle arkadaşlarının büyük etkisi vardır. Ortama ayak uydurmak için birbirlerini taklit eden 7 yaş çocukları aynı zamanda yeni bir ortama girmenin gerilimini yaşamaktadırlar.

Bu dönemde ufak bunalım belirtileri görebilirsiniz. Çocuğun en stresli olduğu dönemdir diyebiliriz çünkü ilk kez gerçekten sosyalleşmeye ve kendini daha iyi tanımaya başlar, sosyal çevredeki konumunu belirlemeye çalışır. Bu onun için göz korkutucu olabilir çünkü daha öncesinde onun için kendi dünyası dışında bir dünya yoktur. Bir anda daha büyük bir şeylerin parçası olmaya çalışmak, onun için bir bocalama nedeni olabilir. Burada aileye ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir. Öğretmenlerimiz her çocuğa az da olsa birebir vakit ayırabilmeli ve kişiliklerini tanıyıp buna göre hareket etmelidir. Aileler ise çocuklarını takdir ederek teşvik etmeli ve sorumluluklarını onun anlayabileceği şekilde çocuğa kazandırmaya çalışmalıdır.

PSİKOLOJİ

Bu dönemde çocuklar artık herkesle kolaylıkla arkadaşlık kuramamaya başlayabilir. Genellikle belirledikleri birkaç yakın arkadaşları ile vakit geçirmeyi tercih ederler. Eğer bu arkadaşlıkları yolunda giderse okul onlar için çok eğlendikleri ve sevdikleri bir yere dönüşebilir. Ama arkadaşlık ilişkilerinde sorunlar yaşıyorlarsa tam tersi okula gitmek istemeyebilirler. Tabi ki bu dönemde çocukların arkadaşlık ilişkilerinde yetişkinler gibi davranmaları beklenemez, onların iletişim şekli farklıdır ve arkadaşlıkları daha farklı temeller üzerine kuruludur. İkili ilişkilerde uyumlu bir tavır sergilerken araya bir üçüncü çocuk daha dahil olduğunda genellikle sorunlar baş gösterebilir. Bu dönemde oyun, onlar için çok önemlidir. Hayatında ilk kez bir disiplin altında öğrenme becerileri geliştirilmeye çalışan çocuk kendine ait zaman ve alan ister. Bu nedenle arkadaşlarıyla sosyalleşerek grup halinde oynadıkları oyunlar önemlidir. Ayrıca bu dönemde bir gün hiç sevmediğini söylediği bir çocukla bir hafta sonra arkadaş olduklarını görebilirsiniz. Bu nedenle bu değişimleri önemseyin ve onu dinleyin, doğru olanı ve insan ilişkilerinin nasıl yürüdüğünü ona anlatın. Pozitif bir tutum takınırsanız o da arkadaşlarına karşı bu şekilde davranacaktır.

Bu dönemde fiziksel ya da sadece sözel olarak saldırganlaşabilirler. Arkadaşlarına karşı kimi zaman acımasız davranabilirler. Acımasız oldukları kadar kırılgandırlar. Yani kendileri arkadaşlarına acımasız şekilde davranabilir, bunun nedeni ise aynı muameleyi gördüğünde kendinin de çok kırılacağını bilmesindendir. Bu nedenle yetişkinler tarafından mümkün olduğunda takdir edilmeyi bekler. Özgüven bu yaşlarda gelişir ve hayatının geri kalanını da etkiler. Destekleyici bir tavır takınırsanız kendine olan güveninin geliştiğini, daha emin ve net adımlar attığını görebilirsiniz. Bu da çocuğunuzun arkadaşları tarafından demoralize edilemeyeceği ve daha üretken, girişken bir çocuk olacağı anlamına gelir. Bunu başarmak için, yaptığı iyi şeyleri takdir edin, ödüllendirin. Başarı bir insana kendini en iyi hissettirecek duygudur. Ona başarılı olduğunu hissettirin. Eksik veya zayıf yönleri olduğu düşüncesine kapılmasına izin vermeyin.

Eğer kendini özgüvensiz hissederse denemeden vazgeçmeye başlayacaktır. Bu dönemde öğretmenlerini etkilemeye çok meraklı olurlar ve her şeyi yapmaya çalışabilirler. Öğretmenini etkileyeceğini düşündüğü hikayeler uydurabilirler. Bu nedenlerden dolayı ebeveyn ve öğretmen aynı fikirlerde buluşmalı, birbirleri ile düşünce ayrılıklarına düşmemelidir. İki tarafın da birbirlerini destekleyerek konuşması çocuk için önemlidir. Diğer durumlarda çocuk çelişkiye düşebilir. Öğretmen tavırlarından memnun değilseniz bile bunu çocuğa yansıtmamalısınız. Bu dönemde çocuk artık gerginliklerin ve aile içinde yaşanan olayların farkındadır. Olaylar arasındaki ilişkiyi kurabilir ve anlamlandırabilir. Dikkatli olunmalıdır, çocuğun yanlış anlama ihtimali düşünülerek hareket edilmelidir. Ayrıca çocuk desteklenmek ister, fakat beklentilerinizi ona fazla yansıtmanız onda ters bir etki yaratabilir. Sizin tahmin ettiğiniz kadar zeki ve başarılı olmadığı hissi de çocuğunuzun moralini bozacak ve çekingen ya da saldırgan davranmasına sebebiyet verecektir.

MOTOR BECERİLER

Bu yaşta çocuklar çok hareketli ve enerjik olurlar. Bu enerji doğru bir noktaya aktarılmazsa rahatsız edici durumlar ortaya çıkabilir. Hem okulda hem evde odaklanmalarını sağlayacak aktiviteler ile çocuk enerjisini harcamalı ve rahatlamalıdır. Okulda öğretmenin yerine getirmesini istediği görevler, ödevler ve aktiviteler yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda aile, evdeyken kendi aktivitelerini geliştirmelidir. Çocuğun enerjisini harcamasına izin vermek, hem zihni hem de bedeni için önemlidir. Ev ortamı çocuğa uygun olmalıdır, aile biraz kendi yaşam alanlarından ödün vermelidir ve çocuğa alan açmalıdır. Ona hareketli olduğu için kızamazsınız, çünkü doğası gereği bu yaşlarda gelişimi için bu enerjiye ihtiyacı vardır. Parkta ya da bahçelerde grup oyunları oynamak da çocuklar için faydalıdır. Hayal gücünü kullanarak oynadığı oyunlara katılabilir, siz de oyunun bir parçası olabilirsiniz. Bu yaratıcılığını geliştirmek için yapılacak önemli bir destekleme biçimidir. Çocuğunuz bu yaşta artık birçok şeyi kendi yapmaya başlayacaktır.

Sorumluluk almasına ve bunları yerine getirmesine fırsat tanıyın. Ev rutinlerinde size yardım etmek ve kendi dağıttığı oyuncakları toplamasını sağlamak ona sorumluluk duygusu aşılar. Yatağını düzeltmesi, dişlerini fırçalaması gibi görevleri artık siz hatırlatmadan kendi yapıyor olmalıdır. Bununla beraber bu dönemde büyüme biraz daha yavaşlamıştır. Çocuğun el- göz koordinasyonu artmış ve daha dengeli bir vücut gelişimi ortaya çıkmıştır. Artık fiziksel aktivitelerin hepsini kendi başına rahatlıkla yapabilmelidir. Okulda kalem tutmayı ve yazı yazmayı öğrenmeye başlaması ellerini daha iyi kullanmasını sağlar. Daha detaylı resimler çizmeye başlar. Oynadığı oyunlar daha karmaşıktır. Zihni ve hafızası daha geniştir. Uzun yazıları ezberleyebilir, aklından okuyabilir. Anlatılanları ince detayları yakalayarak anlar.

BESLENME VE SAĞLIK

Okul dönemindeki çocuğun beslenme düzeni çok önemlidir, çünkü artık hem zihni için hem de bedensel aktiviteleri için daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Ama bu gereksiz kalorilerle ve zararlı, hazır besinlerle beslenmesi demek değildir. Her besin grubundan ihtiyacı kadar tüketecek şekilde beslenmelidir. Et, yumurta, baklagil, süt, süt ürünü, sebze, meyve gibi bütün gruplardan her gün tüketmesi onun hem enerji ihtiyacını yeteri kadar karşılayacak hem de büyümesine ve gelişmesine faydalı olacaktır. Çocuğunuzun okulda ya da arkadaşlarının yanında sağlıksız besinler tüketmesine izin vermemeli bunların yerini kendiniz hazırlayacağınız sağlıklı atıştırmalıklar ve ana öğünlerle doldurmalısınız. Çocuğunuzun harcadığı enerjiyi göz önünde bulundurarak doğal enerji deposu besinler ile beslemeyi tercih edebilirsiniz. Eğer çok hareketli bir çocuğunuz yoksa zihin gelişimi için gereken miktarda besinler vererek, gereksiz kalorilerden kaçınarak sağlıklı bir gelişime sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler