BURSA (İHA) - Bütün gebeleri ve 0-6 yaş arası çocukların ruh ve beden sağlıklarını izlemeyi, risk altında olan çocukları da özel olarak desteklemeyi hedefleyen Çocuğun Psikolojik ve Sosyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD), Türkiye'de ilk kez Bursa'da hayata geçirildi.
ÇPGD projesi doğrultusunda, sağlık ocaklarında verilen koruyucu hizmetler güçlendirilecek ve vatandaşın sağlık ocağı hizmetlerinden memnuniyetin artması sağlanacak. Bursa'daki bütün gebeler ve bütün 0-6 yaş çocuklar ruhi, bedeni ve sağlıkları açısından izlenecek ve gelişimi risk altında olan çocukları özel olarak desteklenecek. Böylece, madde bağımlılığı, suçlulukta artış, çevreyle ilişki kuramama, ruhi bozukluklar, üretken olamama ve zeka geriliği gibi toplumsal yapıyı bozan faktörler kökden çözülerek, çocukluktaki gelişim bozukluğundan kaynaklanan suçlar da önlenecek.
Bursa'da ilk etapta 15 sağlık ocağı aracılığı ile 345 vatandaşa ulaşan hizmete, 254 bin nüfustan sorumlu 11 sağlık ocağı daha katılarak bu programdan faydalanan toplam nüfus, 600 bin kişiye çıkarıldı. 11 yeni sağlık ocağına programın tanıtılması ile Bursa'nın yarı nüfusuna ulaştıklarını anlatan Bursa İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, "Nisan 2005 tarihinde devam edcek eğitimler ile 850 bin kişiye, 2006 yılının Haziran tarihinde ise tüm Bursa'ya ulaşacağız" dedi.
Bu arada, ÇPGD projesi 11 sağlık ocağı personeline bugün bir seminerle tanıtıldı. İlk dersi İl Sağlık Müdürü Ayyıldız verdi. Program hakkında bilgi veren Ayyıldız, ülkemizde sağlık denildiğinde sadece beden sağlığının düşünüldüğünü belirterek, "Sağlık, bedeni, ruhi, ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. Sağlık ocaklarında verilen koruyucu sağlık hizmetlerine de bu bakış açısı ile bakmak gerekir. Anne karnından başlayarak, gelişmekte olan çocuğun beden, ruh ve sosyal sağlığı bir bütün olarak ele alınmalıdır" diye konuştu.
Çocuğun hızla geliştiği gebelik ve 0-6 yaş arası dönemin insan sağlığı açısından en kritik dönem olduğunu vurgulayan Ayyıldız, ruh ve beden sağlığın temellerinin bu dönemde atıldığını, çocukların bu dönemde düşünme ve konuşma kabiliyetlerini, kendine güveni, problem çözme becerisini, başkalarıyla uyumlu olma kapasitelerini geliştirdiğini belirtti. Bu dönemde gerek aileye, gerekse çocuğa yeterli destek verilmemesi durumunda hayatın geri kalan kısmında ortaya çıkacak ve toplumsal yapıyı bozacak hastalıklara yakalanma riskinin çok daha artacağını kaydeden Ayyıldız, şunları söyledi:
"Ergenlik ve yetişkinlikteki suçluluğun ve anti sosyal kişilik yapısının sebepleri de genellikle bu gelişme döneminde yaşanan sorunlarda yatar. Gebelik ve 0-6 yaşta çocuğun psiko-sosyal gelişiminin desteklenmesi hem fert hem de toplum açısından çok önemlidir."
Programa destek veren sivil toplum örgütleri ile de bir toplantı yapan Dr. Ayyıldız, temsilcilere takdir belgesi verdi. Bu program için sözleşmeli ebe ve psikolog alınacağı öğrenildi.