HABER

Çukobirlik'ten Kanola seferberliği

ADANA (İHA) - Ülkemizdeki bitkisel yağ açığının önemli boyutlara ulaşması üzerine harekete geçen Çukobirlik, yüzde 40-42 oranında yağ içeren kanola (kolza) bitkisinin alternatif ürün olarak ekimi için eğitim seferberliği başlattı.

Çukobirlik ile Çimsan firması tarafından ortaklaşa düzenlenen "Kanolayı Tanıtım ve Teşvik" toplantısına Mihmandar, Tarsus, Osmaniye, Gaziköy, Ceyhan, Misis, Yenice, İmamoğlu, Kozan ve Sağkaya Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeleri ve ortak üreticiler katıldı. Mihmandar Kooperatifi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Çukobirlik Kooperatifler ve Ziraat İşleri Müdürü Ömer Özdoğan, ülkemizin yıllık bitkisel yağ açığının 1 milyon tona ulaştığını, bunun için de her yıl yurt dışına 1 milyon dolar dövizimizin gittiğine dikkat çekti. Özdoğan, "Tarımla uğraşan ülkeler, yağ oranı yüksek bitkilere yöneliyor ve ciddi şekilde yağlı tohum politikaları izliyor. Bizim de yığınla dövizimizin yabancı ülke çiftçisine gitmesini önlemek için kendi üreticimizi bu konuda bilgilendirmemiz, yönlendirmemiz ve destek sağlamamız gerekiyor. Kanola, biodizel için önemli bir hammadde olduğu gibi yağ açığımızın kapatılmasında da önemli rol oynayacaktır. Erken hasat edildiği için çiftçimizin eline sezon içinde erken para geçmesini sağlayacak olan kanolanın, faaliyet gösterdiğimiz tüm sahalarda ekimini teşvik ediyoruz. Çukobirlik Yönetim Kurulu, kuruma getirilecek bütün kanolayı alacağını taahhüt ettiğinden, bu ürünün pazarlama meselesi de olmayacak" dedi.Özdoğan, bastırdıkları broşürlerle kanolayı üretici ortaklara ve tüm çiftçilere tanıtmak için kampanya başlattıklarını da sözlerine ekledi.

Çimsan adına kanola hakkında ayrıntılı bilgi veren ve slayt gösterisi sunan Tagem Uzmanı Dr. Muhlis İlter Ağdağ, çiftçi açısından kanolanın maliyetinin, diğer ürünlere oranla daha az olduğuna dikkat çekti. Ağdağ, "Kanoladan üretilen biodizel çevre kirliliği yaratmıyor. Bu bitkinin çiçekleri arıcılık için, küspesi ise hayvan yemi olarak çok uygun. Biodizel tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek önem kazanıyor ve üretimi yaygınlaşıyor. Bu açıdan bakıldığında da, pazar sorunu yaşamayacak bir bitki. Dünya genelinde 22 milyon ton üretilen kanolanın ülkemizde ekimine daha yeni yeni başlanıyor. Yağ açığının kapatılmasında da önem arzeden kanolanın ülkemizde ekiminin teşvik edilmesi gerek. Şu anda piyasa fiyatı 0,42 YTL (420 bin lira) olan kanolaya Devlet kilo başına 0,13 YTL (130 bin lira) teşvik veriyor. Çiftçimiz ve ülke ekonomisi için gerçekten cazip, tercih ve teşvik edilmesi gereken bir bitki" şeklinde konuştu.

Çukobirlik'in kanolayı tanıtma konusundaki eğitim çalışmalarının devam edeceği kaydedildi.

En Çok Aranan Haberler